Zupa szparagowa z groszkiem i koprem

0
130
lchf szparagowa

Szparagi wciąż dominują letnie menu! LCHF szparagowa z groszkiem to przepis na wykorzystanie końcówek szparagów. Groszek dodaje zupie smaku i koloru. LCHf szparagowa jest aromatyczna, pyszna i zdrowa!

LCHF szparagowa

4 porcje

Składniki

500 ml bulionu z kurczaka

30 g masła

500 g końcówek z zielonych szparagów, kłosy zachować

30 g cebuli

10 g czosnku

250 g zielonego groszku, świeży lub mrożony

200 ml śmietanki, 36%

20 listków mięty

pęczek kopru

sól i pieprz do smaku

płatki suszonej chili do posypania

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać końcówki szparagów i gotować przez 20 minut.Odcedzić ale zachować bulion. Warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito. W bulionie gotować groszek przez 3 minuty. Dodać przetarte warzywa, miętę, połowę posiekanego kopru i zmiksować. Doprawić zupę solą, pieprzem, śmietaną i zagotować. Kłosy szparagów blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Podać zupę ze szparagami, posypaną koprem i chili. Zupę można wzbogacić w białko w postaci jajka w koszulce.

Wartość energetyczna 1 porcji  318,4 kcal

Tłuszcz – 26,8 g

Białko – 8,8 g

Węglowodany – 10,5 g

Błonnik – 2,7g

dieta lchf specjalista