Szparagi wciąż dominują letnie menu! LCHF szparagowa z groszkiem to przepis na wykorzystanie końcówek szparagów. Groszek dodaje zupie smaku i koloru. LCHf szparagowa jest aromatyczna, pyszna i zdrowa!
LCHF szparagowa
4 porcje
Składniki
500 ml bulionu z kurczaka
30 g masła
500 g końcówek z zielonych szparagów, kłosy zachować
30 g cebuli
10 g czosnku
250 g zielonego groszku, świeży lub mrożony
200 ml śmietanki, 36%
20 listków mięty
pęczek kopru
sól i pieprz do smaku
płatki suszonej chili do posypania
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać końcówki szparagów i gotować przez 20 minut.Odcedzić ale zachować bulion. Warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito. W bulionie gotować groszek przez 3 minuty. Dodać przetarte warzywa, miętę, połowę posiekanego kopru i zmiksować. Doprawić zupę solą, pieprzem, śmietaną i zagotować. Kłosy szparagów blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Podać zupę ze szparagami, posypaną koprem i chili. Zupę można wzbogacić w białko w postaci jajka w koszulce.
Wartość energetyczna 1 porcji 318,4 kcal
Tłuszcz – 26,8 g
Białko – 8,8 g
Węglowodany – 10,5 g
Błonnik – 2,7g