Strona główna Przepisy Obiadokolacja Tarta z jarmużem – lchf, keto i bez glutenu

Tarta z jarmużem – lchf, keto i bez glutenu

1
Tarta z jarmużem – lchf, keto i bez glutenu

LCHF tarta z jarmużem to tarta pieczona z mąki migdałowej i błonnika zamiast pszennej mąki. Oczywiście lchf tarta zawiera znikome ilości węglowodanów ale za to sporo tłuszczu. To danie można przyrządzić z różnym nadzieniem. Przepis na keto spód do tarty jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia na wytrawnie.

Jeśli zdecydowaliście się na lchf dietę to musicie usunąć z codziennego jadłospisu  pszenną mąkę i inne wysokowęglowodanowe produkty. LCHF tarta jest wspaniałą alternatywą dla każdego kto chce zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie.

W tym przepisie mąkę pszenną zastępuje mąka migdałowa, która powstaje ze zmielonych migdałów, które najpierw zostały poddane blanszowaniu, aby można było łatwiej usunąć skórkę.

Tarta z jarmużem jest pyszna. Jarmuż jest bardzo zdrowy i praktycznie dostępny przez cały rok. Można go nawet hodować w doniczce na balkonie.

Młode liście jarmużu są bardzo smaczne. Z powodzeniem zastępują sałatę, świetnie się nadają na pesto, guacamole i nadzienie do tarty.

LCHF tarta z jarmużem

LCHF tarta z jarmużem

6 porcji

Składniki

180 g zmielonych migdałów

60 g masła, zimnego

2 łyżki sezamu

1 łyżka nasion chia

10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

1 jajko

200 g jarmużu

1 łyżka MCT oleju lub kokosowego oleju

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3 jajka

300 ml śmietanki, 36%

150 g mozzarella

100 g feta

sól i czarny pieprz do smaku

6 plastrów prosciutto

liście jarmużu do dekoracji

Przygotowanie

W malakserze umieścić zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z ruchomym dnem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Jarmuż pokroić grubo. Na patelnię wlać MCT olej. Zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Następnie dodać jarmuż i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć jarmuż na spód tarty. Posypać pokruszonym feta i utartą mozzarella. W misce zmiksować jajka ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem, następnie polać jajeczną masą. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

Gorącą tartę odstawić na 10 minut do przestudzenia, wtedy lepiej się kroi. Pokroić na 6 kawałków. Na każdy położyć plaster szynki i udekorować jarmużem.

Wartość energetyczna jednej porcji z prosciutto 702 kcal

Tłuszcz –   64 g

Białko – 25 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik –  5,0 g

1 KOMENTARZ

  1. Ta tarta jest rewelacyjna! Po prostu eksplozja smaków w ustach! Dodałam jeszcze resztkę mięsa z żeberek gotowanych i kilka pieczarek. Wydaje mi się jednak, że jarmuż trzeba dłużej smażyć, bo ciężko się go gryzie, ale to szczegół;) Dziękuję za ten przepis. Będę go robić nawet bez spodu na szybciocha, w formie zapiekanki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj