Tarta z kurczakiem, brokułami i kurkami

0
412
lchf tarta z kurczakiem brokułami i kurkami

Sezon na grzyby trwa na dobre. Polecamy tartę z dodatkiem pysznych kurek. Tarta to smaczny lchf posiłek. LCHF tarta z kurczakiem jest bardzo pożywna i zdrowa. Znajdziecie w niej między innymi brokuły, które są źródłem witamin i minerałów oraz kurki.

Grzyby zawierają sporo błonnika, jak również minerały. Poza tym są bardzo aromatyczne i nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Niektóre grzyby jak kurki znane są ze swego przeciwzapalnego działania.

Poza tym lchf tarta z kurczakiem zawiera sporo białka  i tłuszczu. Do tego dania można wykorzystać resztki smażonego lub gotowanego kurczaka.

Spód do tarty przyrządziliśmy z mąki migdałowej z dodatkiem zmielonej łuski babki płesznik i przyprawy dukkah, którą można zastąpić zmielonymi orzechami i sezamem.

LCHF tarta to tarta niskowęglowodanowa i jedna z ulubionych potraw, którą można przygotować na kilka dni i zamrozić. Nadzienie do tarty można skomponować według własnych upodobań smakowych i zapotrzebowania na makroelementy. Dla smakoszy szpinaku proponujemy tartę ze szpinakiem. Jeśli lubicie cukinię i feta to tarta cukiniowa z fetą na pewno Wam będzie smakować.

lchf tarta z kurczakiem zdrowe odchudzanie kup dietę

LCHF tartę z kurczakiem upiekliśmy na bezglutenowym spodzie, do którego dodaliśmy przyprawę dukkah. Dukkah jest mieszanką nasion, orzechów i przypraw. W tym przepisie świetnie się sprawdza.

LCHf tarta z kurczakiem, brokułami i kurkami

5 portioner

Składniki

200 g mąki migdałowej

60 g masła, zimnego

4 łyżki przyprawy dukkah

10 g zmielonych łusek babki płesznik (błonnik)

1 jajko

½ łyżeczki soli

Nadzienie do tarty

150 g kurek

1 łyżeczka masła

200 g brokułów

250 g mięsa z kurczaka, gotowanego lub smażonego

20 g cebuli

3 jajka

250 ml ßmietanki, 36% tł.

50 g żółtego sera

1 łyżka świeżego tymianku

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Z podanych składników na przygotować spód do tarty. Zimne masło posiekać nożem z mąką migdałową, błonnikiem i dukkah. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem podłużną foremkę o o rozmiarach 10 cm x 35 cm i wstawić do lodówki na godzinę.  Schłodzony spód do tarty nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.

Na lekko przestudzonym spodzie rozłożyć mięso, zblanszowane brokuły,  usmażone kurki, pokrojony tymianek i krążki cebuli. Wierzch tarty posypać utartym serem. Jajka, śmietankę, sól i pieprz roztrzepać widelcem i wylać na tartę. Wstawić tartę do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 35 minut. Odczekać 10 minut i pokroić tartę na 5 kawałków.

Wartość energetyczna jednej porcji 601 kcal

Tłuszcz – 49,8 g

Białko – 30,6 g

Węglowodany – 5,8 g

Błonnik – 6,6 g

dieta lchf specjalista