Sezon na grzyby trwa na dobre. Polecamy tartę z dodatkiem pysznych kurek. Tarta to smaczny lchf posiłek. LCHF tarta z kurczakiem jest bardzo pożywna i zdrowa. Znajdziecie w niej między innymi brokuły, które są źródłem witamin i minerałów oraz kurki.
Grzyby zawierają sporo błonnika, jak również minerały. Poza tym są bardzo aromatyczne i nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Niektóre grzyby jak kurki znane są ze swego przeciwzapalnego działania.
Poza tym lchf tarta z kurczakiem zawiera sporo białka i tłuszczu. Do tego dania można wykorzystać resztki smażonego lub gotowanego kurczaka.
Spód do tarty przyrządziliśmy z mąki migdałowej z dodatkiem zmielonej łuski babki płesznik i przyprawy dukkah, którą można zastąpić zmielonymi orzechami i sezamem.
LCHF tarta to tarta niskowęglowodanowa i jedna z ulubionych potraw, którą można przygotować na kilka dni i zamrozić. Nadzienie do tarty można skomponować według własnych upodobań smakowych i zapotrzebowania na makroelementy. Dla smakoszy szpinaku proponujemy tartę ze szpinakiem. Jeśli lubicie cukinię i feta to tarta cukiniowa z fetą na pewno Wam będzie smakować.
LCHF tartę z kurczakiem upiekliśmy na bezglutenowym spodzie, do którego dodaliśmy przyprawę dukkah. Dukkah jest mieszanką nasion, orzechów i przypraw. W tym przepisie świetnie się sprawdza.
LCHf tarta z kurczakiem, brokułami i kurkami
5 portioner
Składniki
200 g mąki migdałowej
60 g masła, zimnego
4 łyżki przyprawy dukkah
10 g zmielonych łusek babki płesznik (błonnik)
1 jajko
½ łyżeczki soli
Nadzienie do tarty
150 g kurek
1 łyżeczka masła
200 g brokułów
250 g mięsa z kurczaka, gotowanego lub smażonego
20 g cebuli
3 jajka
250 ml śmietanki, 36% tł.
50 g żółtego sera
1 łyżka świeżego tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Z podanych składników na przygotować spód do tarty. Zimne masło posiekać nożem z mąką migdałową, błonnikiem i dukkah. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem podłużną foremkę o o rozmiarach 10 cm x 35 cm i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzony spód do tarty nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
Na lekko przestudzonym spodzie rozłożyć mięso, zblanszowane brokuły, usmażone kurki, pokrojony tymianek i krążki cebuli. Wierzch tarty posypać utartym serem. Jajka, śmietankę, sól i pieprz roztrzepać widelcem i wylać na tartę. Wstawić tartę do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 35 minut. Odczekać 10 minut i pokroić tartę na 5 kawałków.
Wartość energetyczna jednej porcji 601 kcal
Tłuszcz – 49,8 g
Białko – 30,6 g
Węglowodany – 5,8 g
Błonnik – 6,6 g