Strona główna Przepisy Obiadokolacja Krewetki na poprawę humoru

Krewetki na poprawę humoru

0
Krewetki na poprawę humoru

Jedzenie nie tylko odżywia ale i poprawia humor. Do tej kategorii należą niewątpliwie krewetki. Miska zdrowia, prosty lchf woke z krewetkami, jarmużu i pora poprawi niejednej osobie humor. Krewetki zawierają sporo tryptofanu. Nic dziwnego , bo na krewetki składa się aż 20 % wysokowartościowego białka i aminokwasów. Jednym z aminokwasów jest właśnie tryptofan, który służy do syntezy serotoniny.

Serotonina to hormon szczęścia. Jako neuroprzekaźnik uczestniczy w przesyłaniu impulsów pomiędzy poszczególnymi komórkami nerwowymi. Należy ona do naturalnych endorfin wytwarzanych przez ludzki organizm.

Oczywiście wytwarzanie serotoniny jest ściśle związane z tym co jemy np. krewetki. Tryptofan jest egzogennym aminokwasem, a więc takim, którego ludzki organizm nie produkuje. Dlatego ważne jest aby jego wystarczające ilości trafiły do organizmu wraz z odpowiednim jedzeniem.

Miska zdrowia to miska pełna jarmużu, pora i krewetek. Jest to prosty woke na bazie warzyw i krewetek, które wcześniej zostały zamarynowane w super aromatycznej marynacie. To danie można uzupełnić makaronem bez mąki lub zoodles ale bez „makaronu” jest ono równie niesamowicie smaczne.

Krewetki zawierają sporo białka, natomiast tłuszcze stanowią zaledwie 2gramy w 100 gramach produktu. Aby więc uzyskać optymalny dla lchf diety posiłek można zrobić woke z krewetek, podać je z awokado i posypać sezamem. W ten sposób obok wysokowartościowego białka danie zostanie wzbogacone w zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy, awokado i sezamu.

LCHF woke z krewetkami zawiera nie tylko krewetki ale również zdrowy jarmuż. Jarmuż z powodzeniem zastępuje makaron i nadaje daniu niepowtarzalny smak.

lchf woke z krewetkami lchf dieta

LCHF woke z krewetkami

2 porcje

Składniki

250 g tygrysich krewetek

150 g jarmużu

50 g pora

1 łyżka kokosowego oleju

1 duże awokado

1 łyżka nasion sezamu do posypania

Marynata do skorupiaków

3 łyżki oliwy

1 łyżka jasnej soi tajskiej

1 żółte chili, może być czerwone lub zielone

sok z połowy limonki

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Oczyścić chili z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będą marynowane krewetki. Następnie dodać drobno pokrojoną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wyciśnięty sok z limonki, oliwę  i soję. Wymieszać marynatę z krewetkami. Marynować przez 30 minut.

Liście jarmużu oderwać od twardych łodyg, usunąć twarde nerwy i pokroić w paski. Por pokroić w krążki. Rozgrzać 1 łyżkę kokosowego oleju w woke lub na dużej patelni i lekko wokować warzywa. Odsunąć warzywa na bok i włożyć do woke krewetki wraz z marynatą. Smażyć aż szare, surowe krewetki staną się pomarańczowe. Wymieszać krewetki z warzywami. Ułożyć danie na misce, dodać kawałki awokado i posypać sezamem.

Wartość energetyczna 1 porcji 554,5 kcal

Tłuszcz – 42 g

Białko – 31 g

Węglowodany – 10,0 g

Błonnik – 6,5 g

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj