Woke warzywny z kurczakiem w wersji lchf

0
806
lchf woke dieta niskowęglowodanowa odchudzanie zdrowe jedzenie

LCHF woke praktycznie niczym się różni od tradycyjnego woke jeśli chodzi o warzywa i mięso. Natomiast noodles to już inna sprawa. Do lchf woke wykorzystaliśmy przepis na makaron bez mąki, z którego zrobliśmy niskowęglowodanowe noodles. Co prawda nie wyszły one nam aż tak cienkie jak chińskie noodles ale woke z nimi i tak smakował super.

Do LCHF woke użyliśmy przede wszystkim zielone warzywa, a więc te, które zawierają najmniej węglowodanów. Do nich należą brokuły, pak choi i cebula dymka. Dodaliśmy również groszek cukrowy i pieczarki. Co prawda groszek cukrowy zawiera nieco więcej węglowodanów, ale składniki są tak zbalansowane, że netto węglowodany nie przekraczają 10 gramów w jednej porcji.

Zawsze mówimy, że węglowodany można jeść ale w takich ilościach aby spełniały wymogi lchf diety. Dlatego ważne jest aby na samym początku diety postawić sobie cel, zdrowie czy spadek wagi i dostosować ilość węglowodanów tak, aby ten cel osiągnąć.

Chętnie Wam w tym pomożemy, jeśli zechcecie wybrać gotowy plan diety, dostosowany do Waszych wymogów i upodobań smakowych. Plan diety zostaje sporządzony na podstawie wypełnionej ankiety przez trenera i doradcy żywieniowego lchf.

Jeśli jednak korzystasz z przepisów na naszej stronie i czujesz, że lchf dieta przynosi rezultaty i korzyści zdrowotne to będzie nam bardzo miło jeśli będziesz nas śledzić na facebook, twitter i instagram.

lchfdieta_plandiety_odchudzanie_cukrzyca_zdrowie lchf woke

LCHF woke

2 porcje

Składniki

150 g pieczarek

1 dymka ze szczypiorem

50 g groszku cukrowego

1 czerwone chili, małe

2 cm świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

1 pak choi lub 200 g białej kapusty

½ porcji makaronu, tutaj przepis

4 łyżki pokrojonej kolendry

2 łyżeczki sesamu do posypania

1 łyżka tajskiej soi

2 łyżeczki ryżowego lub jabłkowego octu

200 g fileta z piersi kurczaka

sól i czerwona papryka w proszku

4 łyżki kokosowego oleju do smażenia

Przygotowanie

Przyrządzić makaron z przepisu podanego w linku. Resztę makaronu można zamrozić.

Brokuły podzielić na małe różyczki. Grzyby i chili pokroić na talarki. Imbir i czosnek bardzo drobno posiekać. Groszek cukrowy i dymkę pocić w piórka. Pak choi pociąć w cienkie paski.

Rozgrzać kokosowy olej na patelni woke lub zwykłej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzućić pokrojony imbir, czosnek, chili i grzyby. Smażyć w wysokiej temperaturze, aby pieczarki ładnie się zrumieniły. Następnie brokuły, dymkę, groszek cukrowy, pak choi i kolendrę.  Warzywa powinny być al dente i zachować swój soczystym zielony kolor.

Filet z piersi kurczaka pokroić na małe podłużne kawałki. Oprószyć solą i czerwoną papryką w proszku. Smażyć kurczaka przez 2 minuty w wysokiej temperaturze. Następnie połączyć  mięso z warzywami, doprawić woke soją, ryżowym octem i wymieszaj z makaronem.

Wartość energetyczna jednej porcji 624 kcal

Tłuszcz – 46 g

Białko – 39 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 8,0 g

dieta lchf specjalista