LCHF woke praktycznie niczym się różni od tradycyjnego woke jeśli chodzi o warzywa i mięso. Natomiast noodles to już inna sprawa. Do lchf woke wykorzystaliśmy przepis na makaron bez mąki, z którego zrobliśmy niskowęglowodanowe noodles. Co prawda nie wyszły one nam aż tak cienkie jak chińskie noodles ale woke z nimi i tak smakował super.
Do LCHF woke użyliśmy przede wszystkim zielone warzywa, a więc te, które zawierają najmniej węglowodanów. Do nich należą brokuły, pak choi i cebula dymka. Dodaliśmy również groszek cukrowy i pieczarki. Co prawda groszek cukrowy zawiera nieco więcej węglowodanów, ale składniki są tak zbalansowane, że netto węglowodany nie przekraczają 10 gramów w jednej porcji.
Zawsze mówimy, że węglowodany można jeść ale w takich ilościach aby spełniały wymogi lchf diety. Dlatego ważne jest aby na samym początku diety postawić sobie cel, zdrowie czy spadek wagi i dostosować ilość węglowodanów tak, aby ten cel osiągnąć.
Chętnie Wam w tym pomożemy, jeśli zechcecie wybrać gotowy plan diety, dostosowany do Waszych wymogów i upodobań smakowych. Plan diety zostaje sporządzony na podstawie wypełnionej ankiety przez trenera i doradcy żywieniowego lchf.
Jeśli jednak korzystasz z przepisów na naszej stronie i czujesz, że lchf dieta przynosi rezultaty i korzyści zdrowotne to będzie nam bardzo miło jeśli będziesz nas śledzić na facebook, twitter i instagram.
LCHF woke
2 porcje
Składniki
150 g pieczarek
1 dymka ze szczypiorem
50 g groszku cukrowego
1 czerwone chili, małe
2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 pak choi lub 200 g białej kapusty
½ porcji makaronu, tutaj przepis
4 łyżki pokrojonej kolendry
2 łyżeczki sesamu do posypania
1 łyżka tajskiej soi
2 łyżeczki ryżowego lub jabłkowego octu
200 g fileta z piersi kurczaka
sól i czerwona papryka w proszku
4 łyżki kokosowego oleju do smażenia
Przygotowanie
Przyrządzić makaron z przepisu podanego w linku. Resztę makaronu można zamrozić.
Brokuły podzielić na małe różyczki. Grzyby i chili pokroić na talarki. Imbir i czosnek bardzo drobno posiekać. Groszek cukrowy i dymkę pocić w piórka. Pak choi pociąć w cienkie paski.
Rozgrzać kokosowy olej na patelni woke lub zwykłej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzućić pokrojony imbir, czosnek, chili i grzyby. Smażyć w wysokiej temperaturze, aby pieczarki ładnie się zrumieniły. Następnie brokuły, dymkę, groszek cukrowy, pak choi i kolendrę. Warzywa powinny być al dente i zachować swój soczystym zielony kolor.
Filet z piersi kurczaka pokroić na małe podłużne kawałki. Oprószyć solą i czerwoną papryką w proszku. Smażyć kurczaka przez 2 minuty w wysokiej temperaturze. Następnie połączyć mięso z warzywami, doprawić woke soją, ryżowym octem i wymieszaj z makaronem.
Wartość energetyczna jednej porcji 624 kcal
Tłuszcz – 46 g
Białko – 39 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 8,0 g