Kalafior w diecie niskowęglowodanowej

0
824
keto_ketoza_dieta_odchudzanie_coaching_lchf

LCHF zapiekanka kalafiorowa to smaczne i pożywne danie z kalafiora. Kalafior to popularne warzywo w diecie niskowęglowodanowej. 100 gramów kalafiora zawiera jedynie 2,6 gramy węglowodanów i prawie tyle samo błonnika. Nic dziwnego, że to warzywo bardzo często pojawia się w lchf i keto przepisach.

Poza tym kalafior jest tanim i dostępnym przez cały rok warzywem. Świetnie pasuje z większością produktów spożywczych. Można z niego wyczarować wiele smacznych przepisów o choćby lchf zapiekanka kalafiorowa.

Kalafior można zmiksować na puree lub przyrządzić kalafiorowy ryż. Świetnie smakuje pieczony w piekarniku. LCHF zapiekanka kalafiorowa jest smacznym daniem na obiad lub kolację. My ją tak lubimy, że zapiekankę, która nieco przypomina fritatta jemy praktycznie o każdej porze.

Pamiętaj, że kuchnia ketogeniczna opiera się na wysoko wartościowych i nieprzetworzonych tłuszczach. Przygotowując danie z warzywami ważna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Dania z kalafiorem pozwolą również obniżyć ilość białka w diecie. Kalafior zawiera jedynie 1,9 gramów białka na 100 gramów.

LCHF zapiekanka kalafiorowa lchf dieta

Wartości odżywcze kalafiora

Makroelementy Białka – 1,9 g Tłuszcze – 0,2 g Węglowodany – 2,6 g Błonnik – 2,3 g
Minerały Potas (K) – 340 mg Fosfor (P)- 43 mg Wapń (Ca) – 23 mg Magnez (Mg) – 11 mg
Witaminy Kwas foliowy – 88 µg Witamina C – 79 mg Witamina K – 27 µg Witamina B6 – 0,18 mg

lchf_zapiekanka_przepisy_odchudzanie_dieta

LCHF zapiekanka kalafiorowa

4 porcje

Składniki

500 g kalafiora, jeden średniej wielkości

1 łyżka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka pomidorowego przecieru

150 g wędzonego boczku

300 ml śmietanki 36% tł.

1 serek philadephia lub łaciate, około 23% tł.

1 jajko

100 g sera cheddar

1 łyżka masła

Sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200°C. Podzielić kalafior na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzić.W naczyniu umieścić śmietankę, serek, przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Dodać utarty ser i wymieszać.

Boczek i cebulę usmażyć na złoty kolor. Foremkę o rozmiarach 15 cm x 20 cm posmarować masłem. Na dnie rozmieścić równomiernie kalafior i usmażony boczek z cebulą. Na wierzch wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 730 kcal

Tłuszcz – 68,3 g

Białko – 20,3 g

Węglowodany – 9,5 g

Błonnik – 3,3 g

 

 

dieta lchf specjalista