Czy można ugotować lchf zupę na przysłowiowym gwoździu?

0
675
krembrokulowy_przepis_lchf_dieta_odchudzanie

LCHF zupa z brokułów i kokosowego mleka to najprostsze danie na obiad składające się z niewielu składników. Poza tym do zupy można wykorzystać mrożone warzywa, które są tak samo bogate w odżywcze składniki jak te świeże.

Jak ugotować zupę lchf?

LCHF zupa to praktyczne danie, które warto mieć w lodówce, jeśli zacznie doskwierać głód. Dieta wysokotłuszczowa to dieta bogata w zdrowe tłuszcze, więc zupa powinna w nie obfitować. W przypadku brokułowego kremu to tłuszcz pochodzi z kokosowego mleka i kokosowego oleju. Poza tym domowy bulion z kury jest również nieźle tłusty, więc zupa jest bardzo syta.

Do zupy można dodać dowolnie wybrane i niskowęglowodanowe warzywa. Jeśli znudził Wam się kalafior to ugotujcie brokułowy krem. Podobną zupę można ugotować z papryki i pomidorów. Brokuły zawierają bardzo mało węglowodanów i sporo błonnika.

W niektórych przypadkach lepiej ograniczyć produkty mleczne i wtedy warto sięgnąć po kokosowe mleko. Jeśli jednak nie lubicie kokosowego mleka to lchf zupę można przygotować z wysokotłuszczową śmietaną i masłem.

lchf zupa krem brokułowy kokosowe mleko dieta

Zalety lchf zupy

Zaletą lchf zupy jest to, że zawiera ona bardzo mało białka. Wiadomo, podaż białka w lchf diecie jest różna w zależności od potrzeb, wagi i fizycznego wysiłku. Ilość białka można regulować za pomocą dodatków do zupy. Może to być mięsna wkładka lub ryba. Jeśli zupa ma mieć charakter wegetariański to mogą to być nasiona lub orzechy. W tym przypadku należy wybrać orzechy, które zawierają jak najmniej węglowodanów takie jak orzechy brazylijskie, pekanowce czy makadamia.

LCHF zupa – krem brokułowy

4 porcje

Składniki:

400 ml domowego bulionu, tutaj przepis

400 g brokułu

400 ml kokosowego mleka

4 łyżki kokosowego oleju

1 czosnek solo

1o liści bazylii

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Do garnka wlać bulion, kokosowe mleko i kokosowy olej. Dodać brokuł podzielony na różyczki. Możliwie jak najwięcej pociąć na talarki łodygę do młodej części. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować zupę przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Zmiksować zupę na krem i doprawić solą i pieprzem. Podawać samą lub z dodatkami.

Wartość energetyczna 1 porcji 422 kcal

Tłuszcze – 32,3 g

Białko – 6,5 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik- 3,4 g

 

 

 

 

dieta lchf specjalista