Letnia sałatka z tuńczyka i jarmużu – keto, lchf, optymalna, bez glutenu

0
1221
keto_dietaoptymalna_kupdiete_schudnij_zdrowie_lchf

Letnia sałatka z tuńczyka i niskowęglowodanowych warzyw to prosta, szybka i bardzo zdrowa keto sałatka. Z warzyw zasługuje tutaj na uwagę jarmuż. Gorąco polecamy jedzenie jarmuża, bo jest bardzo zdrowy. W tej sałatce wykorzystaliśmy młode liście jarmużu, które są niesamowicie kruche. Młody jarmuż warto wyhodować w doniczce na balkonie lub w ogródku.

Jarmuż jest źródłem białka. Zawiera witaminy C i K, minerały takie jak potas, żelazo i wapń oraz bioaktywny sulforafan. Poza tym znajduje się w nim sporo błonnika, który poprawia trawienie. Warto go jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatki lub zmiksować pesto. W tym posiłku znajdziecie młode liście jarmużu i jarmużowe pesto.

Letnia sałatka z tuńczyka to szybkie i praktyczne danie. Wystarczy sięgnąć po puszkę tuńczyka pokroić warzywa, dodać pesto, oliwki, mozzarellę, parmezan i gotowe. Dla smakoszy nasion polecamy posypać sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Jest to sałatka odchudzająca ale wysoko energetyczna.

Sałatka zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone w postaci oliwy, oliwek i tłuszczów w nasionach. Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z mozzarelli i parmezanu. Dieta ketogeniczna nie polega tylko na dodatku tłuszczów do warzyw. Musi ona zawierać produkty spożywcze, które naturalnie zawierają tłuszcze takie jak ryby i owoce morza, mięso, drób i jajka.

Niewiele warzyw i owoców zawiera tłuszcze. Najbardziej popularnym roślinnym źródłem tłuszczu są awokado i soja. Awokado znajdziecie również w tej sałatce.

letnia sałatka z tuńczyka keto lchf optymalna bez glutenu

Letnia sałatka z tuńczyka

1 porcja

Składniki

100 g tuńczyka z puszki

30 g młodych liści jarmużu

30 g sałaty lodowej

½ awokado

20 g mozzarella

20 g parmezanu

1 łyżka pesto z jarmużu

1 łyżka oliwy z oliwek

4 cm pora, pokrojonego w piórka

3 pomidory koktajlowe

20 g zielonej papryki

5 oliwek kalamata

1 łyżeczka nasion słonecznika

2 łyżeczki pestek dyni

Przygotowanie

Pokroić sałatę lodową i wymieszać z porwanymi liśćmi jarmużu. Dodać pomidory przekrojone na pół, por, pokrojoną w kostkę paprykę, awokado, kuleczki mozzarelli oliwki, pesto i oliwę. Wymieszać sałatkę z odcedzonym tuńczykiem. Posypać prażonymi nasionami i kawałkami parmezanu.

Wartość energetyczna całego pesto 802 kcal

Tłuszcz – 63 g

Białko – 46 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 8,0 g

 

 

 

 

dieta lchf specjalista