Letnia sałatka z tuńczyka i niskowęglowodanowych warzyw to prosta, szybka i bardzo zdrowa keto sałatka. Z warzyw zasługuje tutaj na uwagę jarmuż. Gorąco polecamy jedzenie jarmuża, bo jest bardzo zdrowy. W tej sałatce wykorzystaliśmy młode liście jarmużu, które są niesamowicie kruche. Młody jarmuż warto wyhodować w doniczce na balkonie lub w ogródku.
Jarmuż jest źródłem białka. Zawiera witaminy C i K, minerały takie jak potas, żelazo i wapń oraz bioaktywny sulforafan. Poza tym znajduje się w nim sporo błonnika, który poprawia trawienie. Warto go jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatki lub zmiksować pesto. W tym posiłku znajdziecie młode liście jarmużu i jarmużowe pesto.
Letnia sałatka z tuńczyka to szybkie i praktyczne danie. Wystarczy sięgnąć po puszkę tuńczyka pokroić warzywa, dodać pesto, oliwki, mozzarellę, parmezan i gotowe. Dla smakoszy nasion polecamy posypać sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Jest to sałatka odchudzająca ale wysoko energetyczna.
Sałatka zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone w postaci oliwy, oliwek i tłuszczów w nasionach. Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z mozzarelli i parmezanu. Dieta ketogeniczna nie polega tylko na dodatku tłuszczów do warzyw. Musi ona zawierać produkty spożywcze, które naturalnie zawierają tłuszcze takie jak ryby i owoce morza, mięso, drób i jajka.
Niewiele warzyw i owoców zawiera tłuszcze. Najbardziej popularnym roślinnym źródłem tłuszczu są awokado i soja. Awokado znajdziecie również w tej sałatce.
Letnia sałatka z tuńczyka
1 porcja
Składniki
100 g tuńczyka z puszki
30 g młodych liści jarmużu
30 g sałaty lodowej
½ awokado
20 g mozzarella
20 g parmezanu
1 łyżka pesto z jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek
4 cm pora, pokrojonego w piórka
3 pomidory koktajlowe
20 g zielonej papryki
5 oliwek kalamata
1 łyżeczka nasion słonecznika
2 łyżeczki pestek dyni
Przygotowanie
Pokroić sałatę lodową i wymieszać z porwanymi liśćmi jarmużu. Dodać pomidory przekrojone na pół, por, pokrojoną w kostkę paprykę, awokado, kuleczki mozzarelli oliwki, pesto i oliwę. Wymieszać sałatkę z odcedzonym tuńczykiem. Posypać prażonymi nasionami i kawałkami parmezanu.
Wartość energetyczna całego pesto 802 kcal
Tłuszcz – 63 g
Białko – 46 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 8,0 g