czwartek, 10 października, 2024
Strona głównaPrzepisySałatkiLetnia sałatka z tuńczyka i jarmużu - keto, lchf, optymalna, bez glutenu

Letnia sałatka z tuńczyka i jarmużu – keto, lchf, optymalna, bez glutenu

Letnia sałatka z tuńczyka i niskowęglowodanowych warzyw to prosta, szybka i bardzo zdrowa keto sałatka. Z warzyw zasługuje tutaj na uwagę jarmuż. Gorąco polecamy jedzenie jarmuża, bo jest bardzo zdrowy. W tej sałatce wykorzystaliśmy młode liście jarmużu, które są niesamowicie kruche. Młody jarmuż warto wyhodować w doniczce na balkonie lub w ogródku.

Jarmuż jest źródłem białka. Zawiera witaminy C i K, minerały takie jak potas, żelazo i wapń oraz bioaktywny sulforafan. Poza tym znajduje się w nim sporo błonnika, który poprawia trawienie. Warto go jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatki lub zmiksować pesto. W tym posiłku znajdziecie młode liście jarmużu i jarmużowe pesto.

Letnia sałatka z tuńczyka to szybkie i praktyczne danie. Wystarczy sięgnąć po puszkę tuńczyka pokroić warzywa, dodać pesto, oliwki, mozzarellę, parmezan i gotowe. Dla smakoszy nasion polecamy posypać sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Jest to sałatka odchudzająca ale wysoko energetyczna.

Sałatka zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone w postaci oliwy, oliwek i tłuszczów w nasionach. Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z mozzarelli i parmezanu. Dieta ketogeniczna nie polega tylko na dodatku tłuszczów do warzyw. Musi ona zawierać produkty spożywcze, które naturalnie zawierają tłuszcze takie jak ryby i owoce morza, mięso, drób i jajka.

Niewiele warzyw i owoców zawiera tłuszcze. Najbardziej popularnym roślinnym źródłem tłuszczu są awokado i soja. Awokado znajdziecie również w tej sałatce.

letnia sałatka z tuńczyka keto lchf optymalna bez glutenu

Letnia sałatka z tuńczyka

1 porcja

Składniki

100 g tuńczyka z puszki

30 g młodych liści jarmużu

30 g sałaty lodowej

½ awokado

20 g mozzarella

20 g parmezanu

1 łyżka pesto z jarmużu

1 łyżka oliwy z oliwek

4 cm pora, pokrojonego w piórka

3 pomidory koktajlowe

20 g zielonej papryki

5 oliwek kalamata

1 łyżeczka nasion słonecznika

2 łyżeczki pestek dyni

Przygotowanie

Pokroić sałatę lodową i wymieszać z porwanymi liśćmi jarmużu. Dodać pomidory przekrojone na pół, por, pokrojoną w kostkę paprykę, awokado, kuleczki mozzarelli oliwki, pesto i oliwę. Wymieszać sałatkę z odcedzonym tuńczykiem. Posypać prażonymi nasionami i kawałkami parmezanu.

Wartość energetyczna całego pesto 802 kcal

Tłuszcz – 63 g

Białko – 46 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 8,0 g

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze