Właściwości pomidorów – likopen

0
185
likopen pomidory
Pomidory są pyszne, najlepsze zerwane prosto z krzaka. Można je jeść przez cały rok w postaci różnych potraw jak zupy, sałatki, sosy, koktajle czy koncentraty. Pomidory są zdrowe, smaczne i nawet wspomagają walkę z nowotworem. Zawierają likopen, który poprzez swoje właściwości przeciwutleniające korzystnie wpływa na zdrowie.

Co to jest likopen?

Likopen to związek chemiczny pochodzenia organicznego, karoten, należący do naturalnych pigmentów. Likopen występuje w wielu warzywach i owocach, które zawierają karoteny. Okazało się jednak, że najwięcej likopenu znajduje się w pomidorach, a tak właściwie w ich skórce. Obróbka termiczna pomidorów zwiększa przyswajanie likopenu w przewodzie pokarmowym. Dlatego przetworzone pomidory jak np. ketchup mają więcej przyswajalnego likopenu niż świeże pomidory.

Ile likopenu zawierają pomidory?

Pomidory i ich przetwory zawierają różne ilości likopenu. Najwięcej likopenu znajduje się w skórce pomidora, głównie w jego przetworach. W 100 gramach świeżego pomidora jest około 20 mg likopenu. Dla porównania 100 gram ketchupu zawiera około 25 mg tego związku. Poniżej została przedstawiona zawartość likopenu w niektórych przetworach i rodzajach pomidorów:

  • 100 ml pomidorowego przecieru – około 28 mg
  • 250 pomidorowego soku – 22 mg
  • 100 ml pomidorowego sosu – 18,5 mg
  • 2 łyżeczki ketchupu – około 5 mg
  • 1 pomidor – 3,2 mg
  • 5 pomidorw koktajlowych – 2,2 mg

Wpływ likopenu na zdrowie

Likopen jest silnym antyutleniaczem przez co zapobiega wielu chorobom jak chorobom serca i układu krążenia.U mężczyzn, którzy regularnie spożywają pomidory i ich przetwory zachorowalność na raka prostaty jest nawet o 43% mniejsza.

U kobiet likopen zmniejsza zachorowalność na raka piersi oraz szyjki macicy.

Likopen chroni oczy przed niedoborem wtaminy A. Podwyższona temperatura oraz dodatek oleju lub oliwy zwiększa wchłanianie karotenoidów, a tym samym witaminy A.

Wpływ pomidorów na skórę

Pomidory są żródłem minerałów i witamin, głównie potasu (K), wapnia (Ca) i witaminy C. Witamina A razem z witaminą C i E pobudzają produkcję kolagenu w skórze, co zapobiega starzeniu się skóry. Skóra zwiększa swoją sprężystość, staje się elastyczna, a zmarszczki mniej widoczne. Likopen stymuluje produkcję prokolagenu i chroni włókna przed uszkodzeniami. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu podobnie jak witamina A.

Pomidory działają na skórę jak niektóre kosmetyki. Rozjaśniają przebarwienia, łagodzą trądzik

Pomidory chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Badania wskazują, że osoby, które dziennie jedzą przynajmniej 55 mg likopenu zwiększają naturalną ochronę przed UV aż o 33%.

dieta lchf specjalista