Łosoś w diecie to nie tylko pyszna ryba ale również źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów. Ta ryba jest zaliczana do tłustych ryb i zawiera około 12 g tłuszczów, z których tłuszcze nienasycone stanowią przewagę nad tłuszczami nasyconymi. Z punktu widzenia lchf jest to idealny produkt żywnościowy, który wspomaga odchudzanie i wpływa pozytywnie na zdrowie.
Łosoś w diecie – dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś jest źródłem witaminy D
Łosoś zawiera mnóstwo witaminy D. Podczas długiej bezsłonecznej zimy wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, która między innymi aktywuje komórki NK – naturalni zabójcy, wchodzące w skład układu odpornościowego. Spożywanie ryby w tym okresie pozwala na uzupełnienie niedoborów witaminy. Witamina D przyspiesza spalanie tłuszczów i zapobiega osteoporozie.
Łosoś chroni serce
Im więcej ryb w codziennej diecie tym prawdopodobieństwo zachorowania na serce i choroby układu krążenia drastycznie się zmniejsza. Łosoś zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 EPA och DHA. Omega-3 regulują ciśnienie krwi i zapobiegają długotrwałym zapaleniom.
Łosoś zawiera cenne białko
Występują zdrowych kwasów tłuszczowych często wiąże się z występowaniem wysokojakościowego białka. Tak jest w przypadku łososia. Białko jest niezbędne do budowy komórek i tkanek organizmu. Białka sycą i budują mięśnie.
Łosoś chroni skórę
Droga do doskonałej skóry prowadzi w dużej mierze przez jedzenie. Kwas tłuszczowy omega-3 ma zdolność sprawia, że skóra jest nawilżona i bardziej odporna na stany zapalne. Odpowiednio nawilżona skóra wraz z podskórną tkanką tłuszczową nabiera blasku, a zmarszczki ulegają wygładzeniu.
Łosoś poprawia pamięć
Zdrowe kwasy tłuszczowe chronią komórki nerwowe przed degradacją. Osoby, które spożywają często ryby są mniej narażone na choroby neurodegeneracyjne, starzeją się powoli i cieszą się dobrą pamięcią.
Jak jeść łososia?
Łososia można przygotować na wiele sposobów. Surowy łosoś można smażyć, grillować lub piec. Wędzony łosoś sprawdza się w kanapkach i w sałatkach. Ryba świetnie pasuje z warzywami i grzybami.
Pieczony łosoś z pesto
2 porcje
Składniki
300 g fileta z łososia
2 łyżki domowego pesto, tutaj przepis
400 g kalafiora
150 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie
Łososia podzielić na dwie porcje, oprószyć solą i pieprzem. Następnie posmarować pesto i piec w uprzednio nagrzanym na 220ºC piekarniku przez około 15 – 20 minut. Lepiej piec krócej niż dłużej. W innym przypadku ryba będzie sucha. Kalafior podzielić na różyczki, skropić łyżką oliwy, posolić i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Grzyby pokroić na plasterki i usmażyć na maśle. Kalafior wymieszać z grzybami, łyżką oliwy, natką pietruszki i jeść z pieczonym łososiem.
Wartość odżywcza 1 porcji 519 kcal
Tłuszcze – 37,5 g
Białko – 33 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 6,0 g