Granola bezglutenowa i niskowęglowdanowa

0
289
low carb granola

Low carb granola bezglutenowa z orzechami i pestkami dyni i słonecznika o smaku kokosowym. Łatwa do przyrządzenia low carb granola, stosowana jako dodatek do jogurtu czy deseru ze śmietanką. Granolę można przygotować w większej porcji i przechowywać w zamkniętym naczyniu i suchym miejscu.

Low carb granola

10 porcji

Składniki

100 g grubo posiekanych migdałów, ze skórką

130 g grubo posiekanych orzechów laskowych

60 g pestek dyni

60 g pestek słonecznika

40 g kokosowych wiórków, niesłodzonych

30 g  kokosowego oleju

25 g kakao

2 łyżeczki syropu z błonnikiem

Przygotowanie

Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z kakao i syropem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszć. Wyłożyć masę na formę pokrytą pergaminem. Piec granolę w piekarniku nagrzanym na 150°C przez około 20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia.

Wartość energetyczna 1 porcji 271 kcal

Tłuszcz – 25 g

Białko – 7,2 g

Węglowodany – 4,3g

Błonnik – 6,1 g

dieta lchf specjalista