piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyŚniadanieGranola bezglutenowa i niskowęglowdanowa

Granola bezglutenowa i niskowęglowdanowa

Low carb granola bezglutenowa z orzechami i pestkami dyni i słonecznika o smaku kokosowym. Łatwa do przyrządzenia low carb granola, stosowana jako dodatek do jogurtu czy deseru ze śmietanką. Granolę można przygotować w większej porcji i przechowywać w zamkniętym naczyniu i suchym miejscu.

Low carb granola

10 porcji

Składniki

100 g grubo posiekanych migdałów, ze skórką

130 g grubo posiekanych orzechów laskowych

60 g pestek dyni

60 g pestek słonecznika

40 g kokosowych wiórków, niesłodzonych

30 g  kokosowego oleju

25 g kakao

2 łyżeczki syropu z błonnikiem

Przygotowanie

Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z kakao i syropem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszć. Wyłożyć masę na formę pokrytą pergaminem. Piec granolę w piekarniku nagrzanym na 150°C przez około 20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia.

Wartość energetyczna 1 porcji 271 kcal

Tłuszcz – 25 g

Białko – 7,2 g

Węglowodany – 4,3g

Błonnik – 6,1 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze