piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaLow carb kurczak Cordon Bleu

Low carb kurczak Cordon Bleu

Low carb kurczak Cordon Bleu to przepyszne roladki z sosem musztardowym. Jak przyrządzić low carb kurczak Cordon Bleu? To nic prostszego! Wersja niskowęglowodanowa znanego na całym świecie dania nie różni zbytnio od tradycyjnej poza panierką, którą my zastąpiliśmy migdałową mąką i parmezanem.

Oczywiście istnieją różne warianty Cordon Bleu w zależności od rodzaju szynki czy sera dodanych do środka. Warto wybrać sery, które po roztopieniu są kremowe jak np. ser provolone. Szynka prosciutto czy hiszpańskie serrano świetnie podkreślają smak kurczaka.

Do Cordon Bleu przyrządziliśmy sos na szybkiego tylko z trzech składników. Wysokotłuszczowa śmietanka, masło i musztarda to wspaniały sos musztardowy, który idealnie pasuje do kurczaka Cordon Bleu.

Ten sos można przyrządzić w 10 minut! Nic dziwnego, że jest on naszym ulubionym sosem. Poza tym odpowiada wymogom diety ketogenicznej.

low carb kurczak cordon blue

To mięsne danie najlepiej zjeść z sałatką ze świeżych warzyw lub cukiniowym spaghetti. Soczyste kawałki kurczaka polane sosem są bardzo sycące. Zawierają niewiele węglowodanów, wystarczającą ilość białka i mnóstwo tłuszczu.

Low carb kurczak Cordon Bleu

2 porcje

Składniki

250 g fileta z piersi kurczaka

4 plastry szynki parmeńskiej

30 g żółtego sera provolone

10 g pleśniowego sera

2 łyżki masła do smażenia

1 jajko

1 łyżka parmezanu

2 łyżki mąki migdałowej

sól do smaku

50 g mieszanej sałaty

100 g warzyw jak ogórek, pomidor, papryka

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka białego octu balsamicznego

Sos musztardowy

80 ml śmietanki, 36% tłuszczu

25 g masła

1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru

Przygotowanie

Sałatę opłukać i osuszyć. Pokroić ogórka, pomidorki i paprykę. Dodać do sałaty. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny i ocet. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką suszonych ziół prowansalskich. Wstrząsnąć sos energicznie, polać sałatkę i wymieszać.

Filet z kurczaka rozciąć na pół ale nie do końca. Lekko posolić i obłożyć parmeńską szynką, plastrami provolone i pokruszonym serem pleśniowym. Zwinąć mięso w rulon, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z migdałowej mąki i parmezanu. Zrumienić na maśle z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać masłem z patelni i wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piec przez 15 minut.

W małym garnuszku rozpuścić masło, wlać śmietankę i zagotować. Dodać musztardę, doprawić solą i zagotować jeszcze raz cały czas mieszając. Polać sosem pokrojoną roladę z kurczaka.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 788,5 kcal

Tłuszcz – 66 g

Białko – 43,5 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 1,5 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze