Lasagne cukiniowe low carb

0
133
lowcarb_ lasagne

Pyszne low carb lasagne cukiniowe, które polubi cała rodzina. To danie rozwiąże problem osobnego gotowania, jeśli cała rodzina nie jest na lchf diecie. Ale My i Wy jesteście, więc cukiniowe lasagne na pewno przypadnie wam do smaku. Lasagne cukiniowe low carb nie zawiera pszennego makaronu. Zastępuje go cienko pokrojona cukinia. Lasagne jest  pozbawione beszamelu, który z zastępują tłuste sery, ser pleśniowy i mozzarella.

Low carb lasagne

6 porcji

Składniki

500 g cukinii

1 cebula

4 łyżki klarowanego masła

3 ząbki czosnku

1 kg mieszanych pomidorów

garść świeżego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku,

1 łyżka suszonej bazylii

800 g mielonego mięsa, wołowo wieprzowego

1 łyżka soli

czarny pieprz do smaku

150 g sera pleśniowego, żółtego

2 kulki mozzarella, 250g

5 łyżek oliwy

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pokroić pomidory i dodać do cebuli wraz z rozdrobnionymi ziołami. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostką. Dodać do sosu. Doprawić sos solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować sos aż pomidory będą rozgotowane a sam sos gęsty. Cukinię pokroić w cienkie paski, posolić i odstawić na durszlaku.  Na drugiej patelni rozpuścić trochę tłuszczu i zrumienić mięso. Dodać do sosu i zagotować. Owalne naczynie posmarować oliwą. Na dnie ułożyć część cukinii, następnie napełnić do pełna sosem. Zakończyć cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skropić oliwą, wstawić do nagrzanego na 220ºC piekarnika i zapiekać przez 15  minut.

low carb lasagne z cukinią

Wartość energetyczna 1 porcji 740 kcal

Tłuszcze – 59,5 g

Białko – 41,2 g

Węglowodany – 10,0 g

Błonnik- 3,2 g

dieta lchf specjalista