Leczo z cukinii

0
247
low carb leczo

Low carb leczo z cukinii, dyni piżmowej, kiełbasy, śmietany…Właściwie jest to takie danie, które nie wymaga zamienników, bo wszystkie składniki jak najbardziej odpowiadają lchf diecie. Z czym można zjeść low carb leczo? Oczywiście z low carb chlebem. Do tego dania można wykorzystać różne gatunki cukinii, a nawet dynię. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne i smaczne.

low carb obiad

Low carb leczo z cukinii

4 porcje

Składniki

400 g cukinii

400 g dyni piżmowej

1 cebula ze szczypiorem

3 ząbki czosnku

300 g kiełbasy

400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

4 łyżki oliwy

100 ml śmietanki, 36%

2 łyżki masła

1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek

¾ łyżki soli lub wedle smaku

100 g sera feta

Przygotowanie

Pokroić cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokroić cukinię, dynię i kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, po czym wlać pomidory, dodać przyprawy, doprawić solą i gotować leczo przez 15 minut. Przed podaniem posypać leczo pokruszonym  serem feta.

Wartość energetyczna 1 porcji 565 kcal

Tłuszcz – 47 g

Białko – 24,5 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 3,5 g

 

dieta lchf specjalista