Ciasto z kubka-mug cake

0
359
low carb mug cake

Macie ochotę na ciasto! Low carb ciasto to deser bez cukru, mąki i bezglutenowy. Zaspokoja ochotę na słodkie, a do tego syci na długo. Takim deserem jest niewątpliwie low carb mug cake czyli ciasto z kubka. Przygotowanie deseru trwa zaledwie 10 minut. Deser jest bardzo pożywny i z tej porcji z powodzeniem można przygotować dwa low carb mug cake. Low carb mug cake można udekorować bitą śmietaną i będzie wtedy wyglądać jak cupcake.

Low carb mug cake

na 2 porcje

Składniki

1½ łyżki kokosowej mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1¼ łyżki mieszanki erytrytol – stewia lub 2 łyżki erytrytolu

szczypta soli do smaku

1 duże jajko

75 ml śmietanki, 36%

¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu

12 g gorzkiej czekolady, 1 kostka, 70 % kakao

100 ml śmietanki + 1 łyżka arachidowego masła bez cukru

maliny do dekoracji

Przygotowanie

W naczyniu wymieszać kokosową mąkę, mieszankę słodzącą, wanilię, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wlać śmietankę, dodać jajko i wymieszać na gładką masę łyżką. Następnie dodać pokrojoną czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Dwa małe kubki posmarować olejem kokosowym lub masłem. Rozdzielić po równo czekoladową masę do kubków i piec w mikrofalówce na maksymalnym efekcie, 800 W prze 1,5 minuty. Wyjąć mug cake z kubka na talerzyk i pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać masło arachidowe i ubić do połączenia. Udekorować ciasto kremem i maliną.

Wartość energetyczna 1 porcji 473,5 kcal

Tłuszcz – 45,5 g

Białko – 11,5 g

Węglowodany – 4,5 g

Błonnik – 5,0 g

 

 

 

dieta lchf specjalista