Woke z wieprzowiny i warzyw

0
84
low carb woke

Low carb woke z wieprzowiny i warzyw to pyszne danie na obiad lub kolację. Do tego dania można wykorzystać niskowęglowodanowe warzywa jak kapusta, brokuły czy szparagi. Z mięsa można wybrać polędwicę, schabowe lub szynkę. Jak w każdym woke tak i w low carb woke tniemy mięso na cienkie paski. Warzywa powinny być al dente i lekko chrupiące. Jeśli macie ochotę na makaron można dodać makaron cukiniowy lub szparagi pociąć na cienkie paski.

Low carb woke

2 porcje

Składniki

100 g brokułów

100 g szparagów

100 g czerwonej kapusty

1 ząbek czosnku

250 g schabowego bez kości

2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka vinnego octu

1 łyżka tajskiej soi, jasnej

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka nasion sezamu

pieprz do smaku

Przygotowanie

Podzielić brokuły na różyczki. Mięso pokroić na bardzo cienkie paski. Odciąć kłosy szparagów, resztę pociąć wzdłuż na cienkie paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kapustę pokroić bardzo cienko najlepiej w malakserze. Zamiast czerwonej kapusty można użyć białej, młodej lub włoskiej. Rozgrzać olej arachidowy lub rzepakowy i wrzucić wszystkie warzywa. Wokować przez 2 minuty. następnie wlać soję, winny ocet i sok z limonki. Wokować jeszcze przez 1 minutę. Odsunąć warzywa na bok i wrzucić mięso. Wokować w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Następnie wymieszać mięso z warzywami. Uprażyć sezam na suchej patelni i posypać danie.

Wartość energetyczna 1 porcji 495 kcal

Tłuszcz – 38,5 g

Białko – 29 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 5,0 g

 

dieta lchf specjalista