Makowiec świąteczny lchf

0
136
Makowiec_lchf

Zbliżają się święta. Czas pomyśleć o LCHF wypiekach. Na pierwszy rzut proponujemy pyszny lchf makowiec o smaku kokosowym.

LCHF makowiec

14 porcji

Składniki

Spód do makowca

100 g miękkiego masła

40 g ksylitolu

1 żółtko

300 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczki waniliowego ekstraktu

Masa makowa

200 g zmielonego maku z paczki

40 g ksylitolu

1 łyżka mieszanki stewia -erytrytol

250 ml kokosowego mleka

100 ml śmietanki, 36%

30 g masła

100 g mąki migdałowej

100 g orzechów, grubo pokrojonych

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

50 g kokosowych chipsów do posypania

Polewa

100 g czekolady bez cukru

Przygotowanie

Z podanych składników na spód zrobić ciasto i wyłożyć nim foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniki nagranym na 180ºC przez 10 minut. W garnku podgrzać mleko z masłem i zamiennikami cukru. Wsypać mak, wymieszać i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę migdałową z grubo pokrojonymi  orzechami. Ubić pianę na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać po żółtku cały czas ubijając. Dodać masę makową, waniliowy ekstrakt i delikatnie wymieszać z pianą. Wsypać suche składniki i wymieszać. Wyłożyć masę makową na podpieczone kruche ciasto, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec przez 50 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać ostygnięty makowiec. Na wierzchu posypać kokosowymi chipsami.

Wartość energetyczna 1 porcji 420 kcal

Tłuszcze – 38,4 g

Białko – 7,9 g

Węglowodany – 8,7 g

Bł – 2,7 g

dieta lchf specjalista