Meksykańskie zoodles z kurczakiem feta i papryką

0
935
keto meksykańskie zoodles kurczak

Meksykańskie zoodles z kurczakiem, feta i papryką to szybkie danie gotowe w 30 minut. Naprawdę nie trzeba wiele aby przyrządzić smaczny i pożywny niskowęglowodanowy posiłek, zwłaszcza jeśli źródłem białka jest filet kurczaka. Zawsze kupujemy więcej mięsa z kurczaka i przyrządzamy od razu kilka dań.

Ostatnio trafiliśmy na ekologiczne kurczaki. Przez kolejne 4 dni zobaczycie co można przyrządzić z jednego kurczaka o wadze 1,5 kg. Dzisiaj pierwsze danie, do którego wykorzystaliśmy resztki fileta z piersi kurczaka.

Kurczak szybko usmażony na maśle wymieszaliśmy z zoodles. Makaron z cukinii to doskonały składnik do przyrządzania keto posiłków. Używamy go często w naszych przepisach, bo jest smaczny i zawiera bardzo mało węglowodanów.

Polecamy Wam zaopatrzyć się w urządzenie do krojenia warzywnych makaronów. My używamy najczęściej podręcznego veggie spiralizer. Można go nawet zabrać ze sobą w podróż.

kuchnia_ketogeniczna zoodles meksykańskie

Meksykańskie zoodles z kurczakiem to proste niskowęglowodanowe i bezglutenowe danie, lekko ostre i aromatyczne. Jest to smaczna kombinacja cukiniowego makaronu, aoczystych kawałków kurczaka, feta i czerwonej papryki. Przygotowanie dania zajmuje zaledwie 30 minut.

kuchnia ketogeniczna przepi odchudzanie

Meksykańskie zoodles z kurczakiem

2 porcje

Składniki

200 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki masła

100 g owczego feta

1 czerwona papryka, mała

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego

300 g cukinii

3 łyżki oliiwy

sól i pieprz do smaku

5 liści bazylii pokrojone w paski

Przygotowanie

Pokroić kurczaka w kostkę. Oprószyć przyprawami i solą. Zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Pociąć cukinię na zoodles i dodać do mięsa. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać pokruszonym feta i bazylią.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami  519,5 kcal

Tłuszcz – 40,5 g

Białko – 34,0 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

dieta lchf specjalista