Mielone kotlety z kapustą – lchf, keto i zdrowo

0
335
mielone kotlety lchf

Pyszne mielone kotlety lchf z kapustą. Jak zrobić mielone kotlety z kapustą? Wystarczy ugotowaną kapustę dodać do farszu z mielonego mięsa. Kotlety są pulchne i smaczne, lchf i keto. Można je zjeść z kalafiorowym puree, cukiniowym makaronem lub innymi niskowęglowodanowymi zamiennikami. Są naprawdę pyszne!

low carb mielone

Mielone kotlety lchf

10 sztuk

Składniki

1 kg mielonej wołowiny rosołowej

300 g ugotowanej białej kapusty

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

1 jajko

2 żółtka

100 ml śmietanki

1 łyżka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki chili

50 g masło do smażenia

Przygotowanie

Pokroić kapustę w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Odcedzić kapustę i ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajkiem, żółtkami, śmietanką, przyprawami i solą. Dodać mieloną wołowinę, kapustę i wymieszać farsz. Uformować 12 kotletów i smażyć na maśle na złoty kolor.

Wartość energetyczna 1 porcji mięsa 215 kcal

Tłuszcz – 15 g

Białko – 18,4 g

Węglowodany – 1,6 g

Błonnik – 0,5 g

 

 

dieta lchf specjalista