Migdałowy omlet z truskawkami

0
199
migdałowy omlet

Migdałowy omlet z truskawkami to prawdziwy rarytas i pyszne śniadanie na lato. Migdałowy omlet przyrządza się podobnie jak czekoladowy omlet. Omlet to bardzo wartościowe śniadanie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Omlet najczęściej je się na śniadanie, ale prawdą jest, że taki posiłek można zjeść o każdej porze dnia.

Migdałowy omlet

1 porcja

Składniki

2 jajka

2 łyżki mąki migdałowej

¼ łyżeczki soli

1 łyżka masła

2 duże truskawki

50 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka ksylitolu + ½ łyżeczki do posypania

Białka oddzielić od żółtek i Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z ksylitolem, następnie delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać migdałową mąkę i delikatnie przemieszać. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć omlet na złoty kolor po obu stronach. Przełożyć omlet na talerz i podać z bitą śmietanką i truskawkami. Omlet można posłodzić erytrytolem zamiast ksylitolu.

Wartość energetyczna 1 porcji 576 kcal

Tłuszcz – 52 g

Białko – 20 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 1,0 g

dieta lchf specjalista