Mleko migdałowe czyli napój z migdałów

0
239
przepis jak zrobić mleko migdałowe

Mleko pochodzenia roślinnego np. mleko migdałowe zastępuje krowie mleko w lchf diecie. Domowe mleko migdałowe można przyrządzić samemu i przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić w porcjach. Mleko migdałowe posiada niską zawartość węglowodanów. Warto zrobić je samemu i mieć pewność, że mleko pochodzi jedynie z namoczonych migdałów.

Mleko migdałowe

mleko migdałowe jak zrobić1 l

Składniki

200g migdałów ze skórką

1 l przegotowanej wody wolnej od chloru

Przygotowanie

W naczyniu zalać migdały zimną wodą i moczyć prze 6 godzin lub przez noc. Odcedzić  migdały, opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do miksera. Wlać 0,5 litra zimnej, niegazowanej, mineralnej wody. Zmiksować i dodać o,5 litra wody,wciąż miksując. Odcedzić mleko na sicie wyścielonym gazą. Zwinąć gazę i odcisnąć resztę mleka. Napełnić butelkę mlekiem, zamknąć i wstawić do lodówki lub poporcjować i zamrozić.

Wartość energetyczna w 100 ml 17 kcal

Tłuszcze – 1,50 g

Białko – 0,64 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,2 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista