sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyŚniadanieNaleśniki bezglutenowe z błonnikiem witalnym

Naleśniki bezglutenowe z błonnikiem witalnym

Proste naleśniki lchf, bezglutenowe, przyrządzone jedynie z trzech składników. Można je zjeść na śniadanie z twarogiem, na deser doprawiając cynamonem lub na wytrawnie z mięsem, warzywami i sosem. Naleśniki zostały przyrządzone z błonnikiem witalnym, który z powodzeniem zastępuje właściwości wiąże glutenu.

Naleśniki lchf

4 małe naleśniki

Składniki

65 g sera philadelphia

2 jajka

1 łyżka /6 g błonnika witalnego

szczypta soli

szczypta cynamonu

1½  łyżki masło lub olej kokosowy do smażenia

½-1 łyżeczki erytrytol-stewia mieszanki, obcjonalnie

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Rozpuścić masło lub kokosowy olej na patelni i usmażyć 4 cienkie naleśniki. Do dwóch naleśników przygotować 25 ml bitej śmietany i łyżkę malin. Można posłodzić mieszanką erytrytol-stewia lub ksylitolem.

Wartość energetyczna 2 naleśników z bitą śmietaną 327,5 kcal

Tłuszcze – 30 g

Białko – 10 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 2,5g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze