Naleśniki bezglutenowe z błonnikiem witalnym

0
222
naleśniki lchf bezglutenowe z błonnikiem

Proste naleśniki lchf, bezglutenowe, przyrządzone jedynie z trzech składników. Można je zjeść na śniadanie z twarogiem, na deser doprawiając cynamonem lub na wytrawnie z mięsem, warzywami i sosem. Naleśniki zostały przyrządzone z błonnikiem witalnym, który z powodzeniem zastępuje właściwości wiąże glutenu.

Naleśniki lchf

4 małe naleśniki

Składniki

65 g sera philadelphia

2 jajka

1 łyżka /6 g błonnika witalnego

szczypta soli

szczypta cynamonu

1½  łyżki masło lub olej kokosowy do smażenia

½-1 łyżeczki erytrytol-stewia mieszanki, obcjonalnie

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Rozpuścić masło lub kokosowy olej na patelni i usmażyć 4 cienkie naleśniki. Do dwóch naleśników przygotować 25 ml bitej śmietany i łyżkę malin. Można posłodzić mieszanką erytrytol-stewia lub ksylitolem.

Wartość energetyczna 2 naleśników z bitą śmietaną 327,5 kcal

Tłuszcze – 30 g

Białko – 10 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 2,5g

 

dieta lchf specjalista