Nasiona chia – naturalna medycyna

nasiona chia super food
Chia czyli szałwia hiszpańska, małe nasiona o wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Nasiona są zaliczane do super food. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały.

Nasiona chia pojawiły się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Zaliczane są do najzdrowszej żywności na świecie czyli tzw. super food. 3 łyżki chia (ok. 30 g) dziennie dostarczają wiele substancji odżywczych i w pełni zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega – 3.

Nasiona chia mają neutralny smak, zawierają błonnik wytwarzający śluz, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i minerały. Nasiona są małe, szare o lekko metalicznym połysku i twarde. Namoczone w płynie pęcznieją i wytwarzają śluz. Osoby, które nie jedzą jajek mogą używać chia do wypieków. 1 łyżka nasion chia, namoczone w 3 łyżkach wody to odpowiednik jednego jajka.

Powody dla których warto jeść chia

Nasiona chia zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Organizm potrzebuje kwasy omega-3 i omega-6 do lepszego trawienia innych tłuszczy. Kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Chia to bogate źródło witamin i minerałów. Spośród witamin należy wyróżnić witaminy B (niacyna) i E. Chia zawierają znaczne ilości wapnia (Ca), fosforu (P), magnezu (Mg), żelaza (Fe) i cynku (Zn).

chia_superfood

Chia charakteryzują się dużą zawartością łatwoprzyswajalnego białka (ok. 20%).

Niemal 25% nasion chia stanowi błonnik. Błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Wzmacnia uczucie sytości przez długi okres czasu, ponieważ pod wpływem płynów pęcznieje i wypełnia żołądek.

Nasiona chia łatwo wchłaniają wodę (hydrofil). Absorbują wodę w proporcji 12:1. Dzięki hydrofilowym właściwościom chia nasiona regulują stężenie płynów ustrojowych. Idealne przy odchudzaniu i dużym wysiłku fizycznym.

Polepszają wchłanianie substancji odżywczych jak i wydalanie złogów zalegających organizm.

Jako silne antyutleniacze wspomagają układ odpornościowy i zapobiegają jego starzeniu.

Chia stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają bardzo mało węglowodanów, a przy tym tworzą żel w zetknięciu z płynem ustrojowym, który przyczynia się do ich powolnego wchłaniania. Nasiona zaleca się w diecie dla diabetyków.

Nasiona chia zwane często super jedzeniem (ang. super food) nie bez przyczyny zasługują na to miano. Wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Eksperci są przekonani, że chia łagodzą objawy chorób neuro degenaracyjnych neurodegeneracyjnej jak Alzheimer.

Chia jest niewątpliwie skutecznym suplementem diety polecanym wszystkim osobom w różnym wieku. Dzienna dawka chia w postaci 3 łyżek poprawia zdrowie i zapobiega wyżej wymienionym chorobom.

Chia w lchf diecie

Nasiona chia powinno używać się w stanie surowym dla zachowania wszystkich składników zdrowotnych. Tego typu przepisem na chia jest czekoladowy chia pudding.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Poprzedni artykułCzekoladowy pudding chia
Następny artykułFizjologiczne aspekty odchudzania
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here