Chia czyli szałwia hiszpańska, małe nasiona o wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Nasiona są zaliczane do super food. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały.
Nasiona chia pojawiły się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Zaliczane są do najzdrowszej żywności na świecie czyli tzw. super food. 3 łyżki chia (ok. 30 g) dziennie dostarczają wiele substancji odżywczych i w pełni zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega – 3.
Nasiona chia mają neutralny smak, zawierają błonnik wytwarzający śluz, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i minerały. Nasiona są małe, szare o lekko metalicznym połysku i twarde. Namoczone w płynie pęcznieją i wytwarzają śluz. Osoby, które nie jedzą jajek mogą używać chia do wypieków. 1 łyżka nasion chia, namoczone w 3 łyżkach wody to odpowiednik jednego jajka.
Powody dla których warto jeść chia
Nasiona chia zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Organizm potrzebuje kwasy omega-3 i omega-6 do lepszego trawienia innych tłuszczy. Kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Chia to bogate źródło witamin i minerałów. Spośród witamin należy wyróżnić witaminy B (niacyna) i E. Chia zawierają znaczne ilości wapnia (Ca), fosforu (P), magnezu (Mg), żelaza (Fe) i cynku (Zn).
Chia charakteryzują się dużą zawartością łatwoprzyswajalnego białka (ok. 20%).
Niemal 25% nasion chia stanowi błonnik. Błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Wzmacnia uczucie sytości przez długi okres czasu, ponieważ pod wpływem płynów pęcznieje i wypełnia żołądek.
Nasiona chia łatwo wchłaniają wodę (hydrofil). Absorbują wodę w proporcji 12:1. Dzięki hydrofilowym właściwościom chia nasiona regulują stężenie płynów ustrojowych. Idealne przy odchudzaniu i dużym wysiłku fizycznym.
Polepszają wchłanianie substancji odżywczych jak i wydalanie złogów zalegających organizm.
Jako silne antyutleniacze wspomagają układ odpornościowy i zapobiegają jego starzeniu.
Chia stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają bardzo mało węglowodanów, a przy tym tworzą żel w zetknięciu z płynem ustrojowym, który przyczynia się do ich powolnego wchłaniania. Nasiona zaleca się w diecie dla diabetyków.
Nasiona chia zwane często super jedzeniem (ang. super food) nie bez przyczyny zasługują na to miano. Wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Eksperci są przekonani, że chia łagodzą objawy chorób neuro degenaracyjnych neurodegeneracyjnej jak Alzheimer.
Chia jest niewątpliwie skutecznym suplementem diety polecanym wszystkim osobom w różnym wieku. Dzienna dawka chia w postaci 3 łyżek poprawia zdrowie i zapobiega wyżej wymienionym chorobom.
Chia w lchf diecie
Nasiona chia powinno używać się w stanie surowym dla zachowania wszystkich składników zdrowotnych. Tego typu przepisem na chia jest czekoladowy chia pudding.