Jak przyrządzić niskowęglowodanowy hummus? Wiadomo, że w na diecie niskowęglowodanowej liczy się każdy gram węglowodanów, więc tradycyjny hummus z ciecierzycy nie jest odpowiednią alternatywą skoro zawiera około 18 g węglowodanów. Dla niektórych to maksymalna porcja węglowodanów.
Dlatego miłośnikom lchf diety polecam niskowęglowodanowy hummus z kalafiora. Kalafior to warzywo wszechobecne niemalże w każdej diecie i to głównie ze względu na małą zawartość węglowodanów. Z tego warzywa można wyczarować przepyszne potrawy, ponieważ świetnie się łączy z mięsem czy innymi warzywami. LCHF gotowanie wymaga chęci do gotowania i nie jest jakimś fenomenem. Można gotować jak dotąd tylko zmniejszyć ilość węglowodanów.
Kalafiorowy hummus zawiera bardzo mało węglowodanów i świetnie pasuje jako smarowidło na kanapki lub dip. Przyrządza go się podobnie, a więc miksuje z czosnkiem, kolendrą i przyprawami z dodatkiem oliwy z oliwek. Osobiście uwielbiam kmin rzymski i nie żałuję go w hummusie. Kalafiorowy hummus jest świetna alternatywą do mięsa. Jeśli macie ochotę zmniejszyć ilość mięsa w diecie, to tego typu przepisy na bazie warzyw z pokaźną dozą tłuszczu są bardzo wskazane.
Wegetariańska dieta lchf zyskuje coraz więcej zwolenników. Może i Ty chcesz spróbować wysokotłuszczowej diety wegetariańskiej? Jeśli nie Wiesz jak zacząć skorzystaj z pomocy i kup dietę.
Niskowęglowodanowy hummus z kalafiora
6 porcji
Składniki
400 g kalafiora, mały
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
sól do smaku
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki. Skropić oliwą i piec 30 w piekarniku nastawionym na 180ºC. Przestudzony kalafior zmiksować z resztą składników. Doprawić solą, ewentualnie dodać więcej oliwy jeśli hummus jest za gęsty.
Wartość odżywcza 1 porcji 110 kcal
Tłuszcze – 9,2 g
Białko – 1,7 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 2,0 g