Roladki z bakłażana

0
94
roladki z bakłażana

Pyszny obiad keto to roladki z bakłażana nadziewane sosem z mielonego mięsa. Do tego dania najlepiej pasuje sos pomidorowy. Mielone mięso warto przyprawić kminem rzymskiem, który świetnie pasuje do bakłażana.

obiad keto

Obiad keto z bakłażana

6 porcji

Składniki

2 bakłażany, ok. 600 g

500 g mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego

1 mała cebula

1 czosnek solo

1 łyżeczka rzymskiego kminu

1 łyżka pomidorowego przecieru

sól i czarny pieprz do smaku

100 ml oleju kokosowy do smażenia

100 g mozzarella

1 łyżka natki pietruszki

Sos pomidorowy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

2 puszki pokrojonych pomidorów

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

½ łyżeczki chili w proszku

½ łyżeczki wędzonej papryki

100 ml śmietanki

Przygotowanie

Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Posolić i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek pokroić drobno i zrumienić w małym rondlu. Wlać pomidory, oliwę,  doprawić solą i przyprawami. Gotować sos przez 5 minut. Na koniec wlać śmietanę i zagotować sos jeszcze raz. Odcisnąć bakłażana z nadmiaru wody i usmażyć na złoty kolor. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć aż mięso przestanie być czerwone. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 2 minuty. Mięso lekko przestudzić. Następnie nakładać mięso na usmażone plastry bakłażana i zwijać w rulon. układać w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Polać roladki sosem i powciskać kulki mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiec roladki.

Wartość energetyczna 1 porcji  609,2 kcal

Tłuszcz – 52,8 g

Białko – 21,3 g

Węglowodany – 12,2 g

Błonnik –  4,5 g

dieta lchf specjalista