indeks glikemiczny GI i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny to miara, za pomocą której można ocenić jak szybko produkty spożywcze wpływają na poziom cukru we krwi. Owoce i warzywa zawierają różne ilości cukrów (węglowodanów), które wpływają na wartość indeksu glikemicznego (GI) i ładunku glikemicznego (GL). Ile cukru zawierają ulubione owoce i warzywa? Najczęściej rekomendowane diety to diety bogate w owoce i warzywa, diety detox i diety...
stewia zamiast cukru
Pierwszy krok do schudnięcia to odstawienie cukru. Czym można zastąpić cukier? Cukier nie jest niezastąpiony. Okazuje się, że pewna roślina zwana stewią jest naturalnie bardzo słodka. Roślina, którą można hodować na parapecie lub na balkonie. Dlaczego stewia? Pierwszy krok do schudnięcia to oczywiście odstawienie cukru. Wielu osobom jest ciężko zrezygnować z cukru do tradycyjnej herbaty z cytryną czy kawy. Z kolei zajadać...
omega
Super zdrowy może być zarówno rodzimy czosnek, kapusta, szparagi jak i egzotyczne goji. W handlu znajduje się mnóstwo superfoods, które mają według producentów cudowne właściwości. Czy super żywność jest naprawdę taka zdrowa i czy naprawdę ją potrzebujemy? Co to jest super żywność - superfood? Super żywność to produkty, które zawierają cenne dla organizmu składniki jak mikroelementy, egzogenne aminokwasy, witaminy, czy minerały. Często są to kompleksowe związki, które...
pizza niskowęglowodanowa
Przysmaki  w wersji LCHF czy to możliwe? Oczywiście! Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Będąc na diecie LCHF można sobie pozwolić na przepyszne pizzarolls czy pizzę niskowęglowodanową. Są to proste w wykonaniu lchf przepisy. Tradycyjne przysmaki czy  fast food, które nie wpływają na wagę, a wręcz przeciwnie odchudzają! Pizza niskowęglowodanowa versus pizza Media i inne źródła bombarują nas informacjami, że...
LCHF cynamonowe ślimaczki
  Lubi­cie cyna­mo­nowe bułeczki? Prawda, że są pyszne i pięk­nie pachną cyna­mo­nem? Naj­więk­szym pro­ble­mem w lchf wypie­kach jest dobra­nie skład­ni­ków z jak naj­mniej­szą ilo­ścią węglo­wo­da­nów w odpo­wied­nich pro­por­cji. Kolej­nym pro­ble­mem jest to, że nisko­wę­glo­wo­da­nowe pro­dukty jak mąka mig­da­łowa lub mąka koko­sowa nie zawie­rają glu­tenu. Dieta LCHF nie jest dietą bez­glu­te­nową. Ponie­waż wszyst­kie mąki zbo­żowe, które na ogół używa się do wypie­ków i goto­wa­nia zawie­rają glu­ten,...
slodko_bez_cukru
Erytrytol i stewia to atrakcyjne zamienniki cukru dla osób będących na diecie ale również osób chorych na cukrzycę. Ponieważ korzystnie wpływają na stężenie glukozy we krwi można je stosować do słodzenia, wypieków i codziennego użytku. Erytrytol - węglowodan bezkaloryczny Erytrytol to naturalny alkhol cukrowy, który odznacza się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.Na opakowaniu z...
mąka kokosowa niskowęglowodanowa
Mąka kokosowa to bezglutenowa mąka, która stosunkowo niedawno pojawiła się w handlu. Mąkę kokosową poleca się osobom na bezglutenowej diecie jak i cukrzykom. Osoby będące na LCHF diecie powinny jednak zwracać uwagę na zawartość węglowodanów, która różni się w zależności od marki mąki. Błonnik Głównym składnikiem kokosowej mąki jest błonnik, który działa na organizm jak miotła oczyszczając go ze złogów i...
1,212FaniLubię
19,000ObserwującyObserwuj
53ObserwującyObserwuj