Idealnie zaplanowana okresowa głodówka może stać się realistyczną, zrównoważoną i skuteczną taktyką w odchudzaniu i zapobieganiu cukrzycy. Okresowa głodówka zwana również przerywanym postem (Intermittent fasting) jest metodą odchudzania w różnych formach. Niezależnie od wybranej formy poszczenia tymczasowa głodówka ma cztery podstawowe zalety, które sprzyjają odchudzaniu:
- Spala tłuszcz
- Przyspiesza metabolizm
- Reguluje głód
- Wzmacnia system odpornościowy
Jak działa okresowa głodówka
Węglowodany ulegają szybkiemu rozkładowi na glukozę, którą ludzkie komórki zużywają jako podstawowe źródło energii. Niezużyte zasoby energii zostają zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Im więcej węglowodanów w diecie tym większa produkcja insuliny. Insulina blokuje spalanie zmagazynowanej energii w tkance tłuszczowej. Dopóki poziom insuliny nie spadnie, komórki tłuszczowe nie mają możliwości uwolnić zgromadzony cukier i wykorzystać go na energię. Okresowa głodówka polega na tym, aby poziom insuliny obniżył się wystarczająco szybko i wystarczająco długo, aby móc spalać zmagazynowany tłuszcz.
Pomiędzy posiłkami spada poziom insuliny, a komórki tłuszczowe są wtedy w stanie uwolnić zgromadzony cukier i wykorzystać go na energię. Zatem waga spada, jeśli pozwolimy obniżyć poziom insuliny. Cały pomysł z IF polega zatem na kontroli poziomu insuliny. Nie ma mowy o przekąskach, 5 posiłkach w ciągu dnia. Nie tędy droga. Dotyczy to również cukrzyków. Rozsądne porady żywieniowe połączone z okresową głodówka to najlepsze lekarstwo na cukrzycę.
Skuteczność okresowej głodówki
Skuteczność okresowej głodówki zależy od tego co się je i w jakim przedziale czasowym następuje spożywanie posiłków. Ograniczenie jedzenia od ośmiu do dziesięciu godzin i stopniowe wydłużanie czasowego okna zmienia podejście do żywienia i sprawia, że staje się ono o wiele zrównoważone. Przede wszystkim zmienia się podejście do głodu i uczucia sytości, które można kontrolować poprzez zdrową dietę i styl życia. Okresowa głodówka działa i jest możliwa do przeprowadzenia, jeśli dieta ogranicza węglowodany i wyklucza rafinowaną żywność. Zielone i niskowęglowodanowe warzywa, zdrowe tłuszcze i białka w diecie pozwolą organizmowi spalać tłuszcz między posiłkami. IF warto kombinować z fizyczną aktywnością. Rozwój mięśni sprzyja odchudzaniu.
Najlepiej zacząć od prostej formy przerywanego postu, ograniczyć godziny jedzenia, tak aby pasowały do harmonogramu dnia, unikać przekąsek i jedzenia późnym wieczorem lub nocy.