czwartek, 10 października, 2024

Olej kokosowy

O oleju kokosowym zrobiło się głośno jakiś czas temu i pewnie już napisano wszystki co możliwe na jego temat. Przez wiele lat olej kokosowy był uważany za niezdrowy. Nie brano pod uwagę, że olej kokosowy podobnie jak i inne tłuszcze syci, chroni, buduje, a nawet wspomaga odchudzanie.

Dlaczego olej kokosowy jest zdrowy

W skład kokosowego oleju wchodzą dwa kwasy tłuszczowe –  kwas laurynowy i kwas kaprylowy. Kwas laurynowy stanowi 50% kwasów tłuszczowych zawartych w kokosowym oleju. Jest łatwo spalany i chroni organizm przed inwazyjnymi mikroorganizmami.

Kwas kaprylowy jest kwasem tłuszczowym, który również występuje w mleku karmiącej matki. Poprawia florę bakteryjną cienkiego jelita, wspomaga system odpornościowy i chroni przed infekcjami na przykład wywołanych przez grzyby Candida.

To właściwości tych dwóch kwasów wpływają na cechy zdrowotne kokosowego oleju. Olej kokosowy poprawia poziom tłuszczów w organizmie, utrzymuje równowagę w wydzielaniu insuliny i chroni wątrobę.

Ile i jak należy spożywać olej kokosowy

Olej kokosowy jest bardzo zdrowy. Można go spożywać od 2 do 5 łyżek dziennie dodając do jedzenia lub napojów. Można na nim smażyć lub używać go do wypieków. Idealny do wyrobu domowych kosmetyków.

Czym się różni olej kokosowy od innych olei?

Zasadniczą różnicą między olejem kokosowym, a innymi olejami pochodzenia roślinnego jest to, że olej kokosowy ma stałą konsystencję w temperaturze pokojowej. W jego skład wchodzą kwasy nasycone, kwasy nienasycone i kwasy wielonienasycone. Przewaga kwasów olej_kokosowy_zdrowynasyconych nadaje mu stałą strukturę. Kwasy tłuszczowe nasycone uważane są powszechnie za mniej zdrowe co niezupełnie do końca jest prawdą. Trawienie wszystkich kwasów tłuszczowych nie powoduje skoku insuliny jeśli spożywamy je w odpowiedniej proporcji w stosunku do węglowodanów i białka. Tak czy inaczej kwasy nienasycone w oleju kokosowym są unikalne, bo składają się z krótkich łańcuchów tłuszczowych. Ulegają one szybkiemu trawieniu. Mało tego wspomagają trawienie innych związków. 

 Rodzaje olei kokosowych

Handel oferuje wiele rodzajów olejów kokosowych. Oleje kokosowe różnią się sposobem produkowania, który oczywiście wpływa na ich chemiczny skład i właściwości fizyczne:

  • Tłoczony na zimno
  • Tłoczony na ciepło
  • Rafinowany tłuszcz kokosowy

Najlepszej jakości to olej kokosowy tłoczony na zimno. Jest to olej w pełni organiczny bez dodatków zachowujący niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Olej kokosowy powinień mieć naturalny kokosowy zapach i smak, a jego kolor powinien być biały lub lekko jasnożółty. Taki olej można dodawać do produktów żywnościowych, których się nie podgrzewa, ale również stosować do pielęgnacji skóry i włosów. Olej tłoczony na zimno zwany jest potocznie virgin podobnie jak dobrej jakości oliwa.

Olej kokosowy tłoczony na ciepło jest przetwarzany w wysokich temperaturach (180 – 270 stopni) od 30 minut do 1,5 godziny. Część kwasów tłuszczowych zostaje zachowana, a sam olej jest bardziej stabilny, ma lepszą trwałość i staje się produktem bez zapachu i smaku. Taki olej jest bardziej odporny na wysokie temperatury i dlatego można go używać do smażenia i pieczenia, produkcji mydła, maści, olejków do kąpieli, itp.

olej_kokosowyTłuszcz kokosowy nie ma wiele wspólnego z olejem kokosowym. Jest to rafinowany tłuszcz o stałej konsystencji, gdzie nienasycone kwasy tłuszczowe stają się nasycone poprzez uwodornianie. Tłuszcze tego typu zwane również trans tłuszczami są bardzo trwałe i wytrzymałe na wysokie temperatury.

Badania naukowe wskazują, że częste spożycie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie. Wśród kobiet zaobserwowano prawie dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi. Tłuszcze trans powodują wzrost stężenia LDL cholesterolu czyli tak zwanego ”złego” cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju chorób miażdżycowych.

Olej kokosowy niewątpliwie posiada wiele cennych właściwości, które wpływają pozytywnie na zdrowie i odchudzanie. Jest to olej łatwo przyswajalny przez organizm. Pobudza przemianę materii, oczyszcza organizm ze złogów, stabilizuje wydzielanie insuliny i zapobiega uzależnieniu od cukru. Jest silnym antyutleniaczem. Olej kokosowy jako dodatek do codziennej diety to pewna inwestycja w zdrowie. Mit o niezdrowych tłuszczach nasyconych został dawno obalony.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze