Orzechy w diecie lchf to świetna przekąska. Większość składników odżywczych stanowią kwasy tłuszczowe dlatego orzechy są zdrowe i kaloryczne. Jednak nie wszystkie orzechy spełniają warunki diety niskowęglowodanowej, ponieważ niektóre z nich zawierają bardzo dużo węglowodanów.
Osoby będące na LCHF diecie powinny zatem wystrzegać się niektórych rodzajów orzechów takich jak cashew i pistacje. Weganie szczególnie delektują się orzechami cashew przyrządzając z nich wegańskie śmietanki, kremy, raw spody do ciast. Czy zdają sobie sprawę ile cukru pochłaniają?
Orzechy niskowęglowodanowe
Do orzechów niskowęglowodanowych należą głównie orzechy brazylijskie – 4 g, makadamia – 4 g i pekan – 5 g. Oprócz węglowodanów stanowiących cukier orzechy zawierają również mnóstwo błonnika, co sprawia, że są jeszcze bardziej atrakcyjne w ścisłej diecie niskowęglowodanowej.
Błonnik jest również węglowodanem lecz nietrawionym w układzie pokarmowym. Dlatego błonnik nie wpływa na poziom cukru we krwi jak i nie prowokuje wydzielanie insuliny.
Migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie
Migdały – 9 g, orzechy laskowe – 7 g i włoskie – 7 g zawierają nieco więcej węglowodanów ale wcale nie mniej tłuszczów jak orzechy brazylijskie, makadamia i pekan. Zmielone orzechy czyli mąki orzechowe są idealne do wypieków. 100 gramów orzechów to bardzo dużo kalorii, więc jest raczej niemożliwe aby zjeść taką porcję na poczekaniu.
Do tej grupy orzechów można również zaliczyć niskowęglowodanowe ziemne orzechy – 7 g i orzechy piniowe – 9 g, które tak właściwie nie są orzechami, choć potocznie tak się nazywają.
Kwasy tłuszczowe, minerały i antyutleniacze
Poza tym orzechy zawierają sporo witamin takich jak witamina E, tiamina, witamina B6 , kwas foliowy i niacyna. Taka różnorodność odżywczych składników w orzechach sprawia, że są one bardzo drogocenne w codziennej diecie. Mimo wysokiej kaloryczności orzechy prowadzą do zmniejszenia wagi jak również zapobiegają chorobom serca i układu krążenia.