piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiPesto szpinakowe-domowe pesto najlepsze

Pesto szpinakowe-domowe pesto najlepsze

Pesto szpinakowe jest idealne jako smarowidło na kanapkę czy jako dodatek na pizzę i do zupy. Oczywiście najlepsze jest domowe pesto! Wiadomo co się w nim znajduje, nie zawiera barwników i konserwantów. Gęste i smaczne pesto szpinakowe podobnie jak i inne sosy są idealnym źródłem tłuszczu w lchf diecie.

Pesto szpinakowe

ok. 200 g

Składniki

100 g świeżego szpinaku

50 ml oliwy z oliwek

5 g czosnku, 1 ząbek

20 g parmezanu

20 g włoskich orzechów

sól do smaku

Przygotowanie

Pokroić szpinak i zmiksować z utartym parmezanem, orzechami, czosnkiem i oliwą. Jeśli pesto wciąż jest mocno gęste dodać więcej oliwy. Pesto należy przechowywać w lodówce. Czas przechowywania to około tydzień czasu. Najlepiej wierzchnią warstwę pesto polać oliwą i zamknąć słoik.

Wartość energetyczna 1 porcji 665 kcal

Tłuszcz – 65 g

Białko – 13 g,

Węglowodany – 7 g

Błonnik – 2 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze