Pesto szpinakowe-domowe pesto najlepsze

0
72
pesto szpinakowe domowe

Pesto szpinakowe jest idealne jako smarowidło na kanapkę czy jako dodatek na pizzę i do zupy. Oczywiście najlepsze jest domowe pesto! Wiadomo co się w nim znajduje, nie zawiera barwników i konserwantów. Gęste i smaczne pesto szpinakowe podobnie jak i inne sosy są idealnym źródłem tłuszczu w lchf diecie.

Pesto szpinakowe

ok. 200 g

Składniki

100 g świeżego szpinaku

50 ml oliwy z oliwek

5 g czosnku, 1 ząbek

20 g parmezanu

20 g włoskich orzechów

sól do smaku

Przygotowanie

Pokroić szpinak i zmiksować z utartym parmezanem, orzechami, czosnkiem i oliwą. Jeśli pesto wciąż jest mocno gęste dodać więcej oliwy. Pesto należy przechowywać w lodówce. Czas przechowywania to około tydzień czasu. Najlepiej wierzchnią warstwę pesto polać oliwą i zamknąć słoik.

Wartość energetyczna 1 porcji 665 kcal

Tłuszcz – 65 g

Białko – 13 g,

Węglowodany – 7 g

Błonnik – 2 g

dieta lchf specjalista