Kalafior! Pieczony kalafior z zaatar pewnie dla niektórych z Was nigdy wcześniej nie zrobił większego wrażenia. To warzywo jest smaczne i niskowęglowodanowe, więc w ketogenicznej kuchni pojawia się regularnie, najczęściej jako kalafiorowe puree lub kalafiorowy ryż.
Kalafior jest tani i dostępny przez cały rok. Pieczony kalafior lchf został przyprawiony orientalną przyprawą zaatar. Tak doprawiony kalafior jest niesamowicie aromatyczny. Gorący lub letni kalafior warto zjeść z pastą z sera fety, którą również można przyprawić zaatar.
Zaatar, co to za przyprawa? To orientalna mieszanka różnych przypraw. Znajdziecie w niej zmielone nasiona sezamu, suszone oregano i sumak.
Sumak to również orientalna przyprawa, którą bez problemu można kupić w internetowym sklepie podobnie jak gotową mieszankę zaatar.
Doprawiony zaatarem kalafior podczas pieczenia przybiera złoty kolor i uwalnia cudowny, orzechowy smak, który po prostu pięknie łączy się z kremową pastą z owczego feta.
Słodki smak lekko chrupiącego kalafiora zmieszanego z feta, pietruszką i zaatar to smaczne danie na obiad lub kolację jak również świetny dodatek do grilla.
Pieczony kalafior z zaatar
4 porcje
Składniki
1 kalafior, około 400 g
2 łyżki przyprawy zaatar
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
Pasta z feta
200 g feta owczego
100 g mascarpone lub creme fraiche
1 ząbek czosnku
1 łyżka zaatar
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki, oprószyć przyprawą zaatar, solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego na 225ºC i piec przez 30 minut. Upieczony kalafior wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Ser feta pokruszyć i umieścić w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, mascarpone, zaatar, oliwę i sok z cytryny. Zmiksować na pastę. Ewentualnie doprawić solą.
Wartość energetyczna 1 porcji 424 kcal
Tłuszcz – 39 g
Białko – 11,5 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 3,0 g