Pieczony kalafior z pastą z feta

0
476
sałatka z pieczony kalafior z zaatar

Kalafior! Pieczony kalafior z zaatar pewnie dla niektórych z Was nigdy wcześniej nie zrobił większego wrażenia. To warzywo jest smaczne i niskowęglowodanowe, więc w ketogenicznej kuchni pojawia się regularnie, najczęściej jako kalafiorowe puree lub kalafiorowy ryż.

Kalafior jest tani i dostępny przez cały rok. Pieczony kalafior lchf został przyprawiony orientalną przyprawą zaatar. Tak doprawiony kalafior jest niesamowicie aromatyczny. Gorący lub letni kalafior warto zjeść z pastą z sera fety, którą również można przyprawić zaatar.

Zaatar, co to za przyprawa? To orientalna mieszanka różnych przypraw. Znajdziecie w niej zmielone nasiona sezamu, suszone oregano i sumak.

Sumak to również orientalna przyprawa, którą bez problemu można kupić w internetowym sklepie podobnie jak gotową mieszankę zaatar.

Doprawiony zaatarem kalafior podczas pieczenia przybiera złoty kolor i uwalnia cudowny, orzechowy smak, który po prostu pięknie łączy się z kremową pastą z owczego feta.

pieczony kalafior z zaatar

Słodki smak lekko chrupiącego kalafiora zmieszanego z feta, pietruszką i zaatar to smaczne danie na obiad lub kolację jak również świetny dodatek do grilla.

lchf przepisy kuchnia ketogeniczna

Pieczony kalafior z zaatar

4 porcje

Składniki

1 kalafior, około 400 g

2 łyżki przyprawy zaatar

4 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

Pasta z feta

200 g feta owczego

100 g mascarpone lub creme fraiche

1 ząbek czosnku

1 łyżka zaatar

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki, oprószyć przyprawą zaatar, solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego na 225ºC i piec przez 30 minut. Upieczony kalafior wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Ser feta pokruszyć i umieścić w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, mascarpone, zaatar, oliwę i sok z cytryny. Zmiksować na pastę. Ewentualnie doprawić solą.

Wartość energetyczna 1 porcji 424 kcal

Tłuszcz – 39 g

Białko – 11,5 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 3,0 g

 

 

dieta lchf specjalista