Pieczony łosoś – keto, bez glutenu i zdrowo

0
4383
keto obiad łosoś

Czy Polacy jedzą wystarczająco dużo ryb? Często się słyszy, że ryby są drogie i nie można się nimi najeść tak jak mięsem. Trudno się zgodzić z tym faktem skoro ryby i mięso mają praktycznie tyle samo białka i tłuszczu. Ryby jednak zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega – 3. Czerwone mięso z kolei jest bogate w witaminy z grupy B. Tak więc dieta powinna być mieszana na tyle aby dziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania.

pieczony łosoś keto

Pieczony łosoś keto  z warzywną sałatką, owczym serem typu feta i musztardowym dressingiem to pyszne danie dla całej rodziny. Ryba pieczona w całości jest tak soczysta, że po prostu rozpływa się w ustach.

Pieczony łosoś keto

4 porcje

Składniki

800 g fileta z łososia

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 ogórek

250 g koktajlowych pomidorów

1 mała czerwona cebula

2 awokado

10 rzodkiewek

150 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka

100 g feta

Dressing

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki winnego octu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru

1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Posypać łososia solą i przyprawami. Skropić oliwą i marynować przez godzinę. Nastawić piekarnik na funkcję grilla na 250ºC. Do gorącego piekarnika wstawić zamarynowanego łososia i piec przez 20 minut. Wyjąć  i podzielić na kawałki. Sałatę, rzodkiewki, pomidorki, ogórka pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oddzielić miąższ od skórki i pokroić w plasterki. Na warzywa pokruszyć feta. Z podanych składników zmiksować dressing. Część dressingu dodać do sałatki i wymieszać. Resztę dressingu polać gorącego łososia.

Wartość energetyczna całego pesto 799 kcal

Tłuszcz – 65,3 g

Białko – 43,5 g

Węglowodany – 8,8 g

Błonnik – 5,3 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj