wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaPieczony łosoś - keto, bez glutenu i zdrowo

Pieczony łosoś – keto, bez glutenu i zdrowo

Czy Polacy jedzą wystarczająco dużo ryb? Często się słyszy, że ryby są drogie i nie można się nimi najeść tak jak mięsem. Trudno się zgodzić z tym faktem skoro ryby i mięso mają praktycznie tyle samo białka i tłuszczu. Ryby jednak zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega – 3. Czerwone mięso z kolei jest bogate w witaminy z grupy B. Tak więc dieta powinna być mieszana na tyle aby dziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania.

pieczony łosoś keto

Pieczony łosoś keto  z warzywną sałatką, owczym serem typu feta i musztardowym dressingiem to pyszne danie dla całej rodziny. Ryba pieczona w całości jest tak soczysta, że po prostu rozpływa się w ustach.

Pieczony łosoś keto

4 porcje

Składniki

800 g fileta z łososia

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 ogórek

250 g koktajlowych pomidorów

1 mała czerwona cebula

2 awokado

10 rzodkiewek

150 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka

100 g feta

Dressing

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki winnego octu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru

1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Posypać łososia solą i przyprawami. Skropić oliwą i marynować przez godzinę. Nastawić piekarnik na funkcję grilla na 250ºC. Do gorącego piekarnika wstawić zamarynowanego łososia i piec przez 20 minut. Wyjąć  i podzielić na kawałki. Sałatę, rzodkiewki, pomidorki, ogórka pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oddzielić miąższ od skórki i pokroić w plasterki. Na warzywa pokruszyć feta. Z podanych składników zmiksować dressing. Część dressingu dodać do sałatki i wymieszać. Resztę dressingu polać gorącego łososia.

Wartość energetyczna całego pesto 799 kcal

Tłuszcz – 65,3 g

Białko – 43,5 g

Węglowodany – 8,8 g

Błonnik – 5,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Najpopularniejsze