Pizza bez mąki! Kochasz pizzę i nie możesz sobie jej darować? No cóż pszeniczna pizza ma swoją cenę. Odkłada się tu i tam ale przecież jest taka smaczna! Skoro jesteście fanami pizzy to na pewno polubicie keto pizzę, pizzę niskowęglowodanową bez mąki i glutenu.
Genialną cechą tego super łatwego przepisu na keto obiad lub keto kolację jest to, że nie zawiera on żadnej pszenicy. To pizza bez mąki ale smakuje jak pizza. Po prostu utarta mozzarella i migdałowa mąka, które połączone w całość smakują…uwaga, jak tradycyjna pizza!
Już niedługo, 9 lutego jest międzynarodowy dzień pizzy. Polecamy zatem upiec te małe keto pizzerinki bez mąki z parmeńską szynką i feta, które świetnie smakują z domowym pesto, czyli po prostu jeszcze więcej zdrowego tłuszczu!
Pizza keto to pizza bez glutenu. Osoby, które nie tolerują glutenu bez problemu mogą skorzystać z tego przepisu. Pizza jest zdrowa, smaczna i bardzo kaloryczna. Jedna pizzerinka syci na bardzo długo. Tak, ta pizza zawiera bardzo dużo tłuszczu stąd jej duża kaloryczność.
Do pizzy przygotowaliśmy smaczną surówkę z białej kapusty. Jest to oryginalny przepis na surówkę , którą Włosi podają do pizzy. Na szczęście surówka jest niskowęglowodanowa. Biała kapusta to jedno z warzyw, które często można spotkać w lchf przepisach o choćby pudding.
Kapusta zawiera mało węglowodanów, sporo witaminy C, błonnika i minerałów. To czyni ją atrakcyjnym produktem w lchf diecie podobnie jak inne kapusty i warzywa z rodziny kapustne. Do surówki wystarczy drobno pokroić kapustę i wymieszać z oliwą, winnym octem, majerankiem, czarnym pieprzem i solą. Tak przyrządzona kapusta lekko skruszeje i jest idealną przystawką do pizzy lub do ryby.
Pizza bez mąki
10 sztuk
Składniki
4 jajka
100 g serka philadelphia
2 łyżeczki zmielonych łusek babki płesznik, błonnik
200 g mozzarella, utartej
100 g żółtego sera utartego, 30% tłuszczu
100 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
1 łyżka przecieru pomidorowego
60 g szynki parmeńskiej
100 g feta
1 łyżka oregano
4 łyżki pesto, przepis
Surówka z kapusty
500 g białej kapusty
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki winnego octu
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. zmiksować jajka z serkiem, zmielonymi łuskami babki płesznik, mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać utarte sery i wymieszać. Rozprowadzić ciasto na grubość 1 cm na kawałku folii spożywczej. Posmarować placek pomidorowym przecierem. Rozłożyć cienkie plastry szynki. Na wierzchu posypać pokruszony ser feta. Najlepiej wybrać feta owczy z wysoką zawartością tłuszczu. Posypać oregano i zwinąć w rulon. Pokroić na 10 grubych kawałków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 – 20 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku na złoty kolor.
Kapustę cienko poszatkować i wymieszać z oliwą, octem, majerankiem, pieprzem i solą. Odstawić na pół godziny aby surówka się przegryzła, a kapusta lekko skruszała.
Wartość energetyczna 1 pizzerinki i porcji surówki 255,3 kcal
Tłuszcz – 21,1 g
Białko – 11,9 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 1,9 g
Pytanko. To ciasto ma być takie gęste? Nie robiłam w rulon tylko takie placki, apetycznie wyglądają a zaraz spróbuję. Pozdrawiam
Tak, w rulon najlepiej zwinąć rozprowadzając ciasto na kawałku folii spożywczej. Trochę się rozpada, ale jak zacznie się piec to wszystko będzie w całości, bo jakby nie było to jest w tym cieście dużo sera, który się najpierw rozpuszcza, a potem zapieka. Ale tak można zrobić w formie placków jeśli jest łatwiej. Smacznego!
Jak napisałam wyżej jest to pizza dla osób z nietolerancją glutenu. Oczywiście jeśli występują inne nietolerancje jak laktozowa, czy na migdały i orzechy to nie jest to przepis dla tych alergików.
Czy jest tak fajny przepis na pizzę bez mąki i bez mleka? Niektórzy mają kilka alergii, niestety. Należy do nich moja córeczka… Pozdrawiam.