Szybka przekąska, obiad czy kolacja – keto pizza i surówka

0
3471
pizza_lowcarb_lchfdieta_przepisy

Pizza bez mąki! Kochasz pizzę i nie możesz sobie jej darować? No cóż pszeniczna pizza ma swoją cenę. Odkłada się tu i tam ale przecież jest taka smaczna! Skoro jesteście fanami pizzy to na pewno polubicie keto pizzę, pizzę niskowęglowodanową bez mąki i glutenu.

Genialną cechą tego super łatwego przepisu na keto obiad lub keto kolację jest to, że nie zawiera on żadnej pszenicy. To pizza bez mąki ale smakuje jak pizza. Po prostu utarta mozzarella i migdałowa mąka, które połączone w całość smakują…uwaga, jak tradycyjna pizza!

Już niedługo, 9 lutego jest międzynarodowy dzień pizzy. Polecamy zatem upiec te małe keto pizzerinki bez mąki z parmeńską szynką i feta, które świetnie smakują z domowym pesto, czyli po prostu jeszcze więcej zdrowego tłuszczu!

Pizza keto to pizza bez glutenu. Osoby, które nie tolerują glutenu bez problemu mogą skorzystać z tego przepisu. Pizza jest zdrowa, smaczna i bardzo kaloryczna. Jedna pizzerinka syci na bardzo długo. Tak, ta pizza zawiera bardzo dużo tłuszczu stąd jej duża kaloryczność.

pizza bez mąki ketopizza odchudzanie zdrowie lchfdieta

Do pizzy przygotowaliśmy smaczną surówkę z białej kapusty. Jest to oryginalny przepis na surówkę , którą Włosi podają do pizzy. Na szczęście surówka jest niskowęglowodanowa. Biała kapusta to jedno z warzyw, które często można spotkać w lchf przepisach o choćby pudding.

Kapusta zawiera mało węglowodanów, sporo witaminy C, błonnika i minerałów. To czyni ją atrakcyjnym produktem w lchf diecie podobnie jak inne kapusty i warzywa z rodziny kapustne. Do surówki wystarczy drobno pokroić kapustę i wymieszać z oliwą, winnym octem, majerankiem, czarnym pieprzem i solą. Tak przyrządzona kapusta lekko skruszeje i jest idealną przystawką do pizzy lub do ryby.

keto_surowka_kapusta_pizza_lchfdieta

Pizza bez mąki

10 sztuk

Składniki

4 jajka

100 g serka philadelphia

2 łyżeczki zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

200 g mozzarella, utartej

100 g żółtego sera utartego, 30% tłuszczu

100 g mąki migdałowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

1 łyżka przecieru pomidorowego

60 g szynki parmeńskiej

100 g feta

1 łyżka oregano

4 łyżki pesto, przepis

Surówka z kapusty

500 g białej kapusty

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki winnego octu

1 łyżeczka suszonego majeranku

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli lub wedle smaku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. zmiksować jajka z serkiem, zmielonymi łuskami babki płesznik, mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać utarte sery i wymieszać. Rozprowadzić ciasto na grubość 1 cm na kawałku folii spożywczej. Posmarować placek pomidorowym przecierem. Rozłożyć cienkie plastry szynki. Na wierzchu posypać pokruszony ser feta. Najlepiej wybrać feta owczy z wysoką zawartością tłuszczu. Posypać oregano i zwinąć w rulon. Pokroić na 10 grubych kawałków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 – 20 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku na złoty kolor.

Kapustę cienko poszatkować i wymieszać z oliwą, octem, majerankiem, pieprzem i solą. Odstawić na pół godziny aby surówka się przegryzła, a kapusta lekko skruszała.

Wartość energetyczna 1 pizzerinki i porcji surówki 255,3 kcal

Tłuszcz – 21,1 g

Białko – 11,9 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 1,9 g

 

dieta lchf specjalista