Pizza bianco w wersji keto

0
271
pizza bianco keto

Pyszna i kaloryczna pizza bianco keto. Pizzę można zrobić na kalafiorowym spodzie lub spodzie z migdałów i błonnika witalnego według przepisu poniżej. Pizza bianco keto to pizza z mielonym mięsem i sosem bianco zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Wspaniałe sycące danie na kolację, a resztki do pracy. Pizza jest bardzo kaloryczna i można ja podzielić na dwie lub trzy porcje.

Pizza bianco keto

1 pizza

Składniki

Spód do pizzy

4 jajka

180 ml śmietanki

100 g utartego parmezanu

50 ml zmielonych migdałów

2 łyżki błonnika witalnego

szczypta soli

Nadzienie

250 g mielonego mięsa

5 g / 1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego

sól i pieprz do smaku

30 g créme fraiche

10 koktajlowych pomidorów

40 g / 1 mała papryka

20 g czerwonej cebuli

garść rukoli

28 g /2 łyżki oleju

100 g utartej mozzarella

suszone lub świeże oregano do posypania

Przygotowanie

Zacząć od spodu do pizzy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawi na 10 minut. Ciasto napęcznieje. Przykryć blachę  pergaminem do pieczenia i rozprowadzić ciasto w kształcie koła o grubości 1 cm. Piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku  przez 15 minut. Wyjąść z piekarnika. Podsmażyć mielone z czosnkiem i rozmarynem, miesza aby mielone się równomiernie zrumieniło. Upiec paprykę i obrać ze skórki.  Pomidorki podzielić na pół i wymieszać z oliwą i rozmarynem. Rozsmarować creme fraiche na podpieczonym spodzie. Rozprowadzić nadzienie w postaci, podsmażonego mielonego mięsa, cebuli, mozzarella, pieczonej papryki i  pomidorów. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku na  225ºC przez około 10 minut. Upieczoną pizzę posypać rukolą.

Wartość energetyczna całej pizzy 1263 kcal

Tłuszcz – 107 g

Białko – 64,5 g

Węglowodany – 10,5 g

Błonnik – 1,7 g

dieta lchf specjalista