Placki z mąki migdałowej i kokosowej

0
427
placki migdałowe

Lubicie placki? Jak tak to na pewno placki migdałowe z kokosem przypadną Wam do smaku. Możecie je jeść ze czystym sumieniem, bo zawierają niewiele węglowodanów, a do tego są przesmaczne. Placki migdałowe są pyszne na śniadanie lub deser.

Placki migdałowe

6 placków

Składniki

150 g migdałowej mąki

12,5 g mąki kokosowej

4 jajka

100 ml migdałowego mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka błonnika witalnego

½ łyżeczki zmielonego kardamonu lub cynamonu

szczypta soli

15 g masła do smażenia

2 łyżki dżemu bez cukru

Przygotowanie

Wymieszać jajka z mlekiem migdałowym. W oddzielnej misce wymieszać mąkę migdałową mąkę, sodę do pieczenia, kardamon i błonnik. Dodać do mokrych składników i energicznie wymieszać. Odstawić na 20 minut, błonnik napęcznieje. Rozgrzać porcję masła i smażyć  małe placki. Podać z dżemem.

Wartość energetyczna całej porcji 1092 kcal

Tłuszcz – 104 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 14 g

 

dieta lchf specjalista