Strona główna Przepisy Śniadanie Placki z masła orzechowego bez cukru, bez mąki i bez glutenu

Placki z masła orzechowego bez cukru, bez mąki i bez glutenu

0
Placki z masła orzechowego bez cukru, bez mąki i bez glutenu

Kto lubi placki? Placki z masła orzechowego zawierają tylko cztery składniki. To puszyste placki bez mąki, bez cukru i bez glutenu, a na dodatek paleo.

Przepis na placki z masłem orzechowym to przepis dla miłośników masła fistaszkowego. Przepis jest pozbawiony mąki zbożowej i zawiera niewiele węglowodanów. Jest to jeden z łatwiejszych przepisów na keto placki, który naprawdę zadziwia.

Kto by pomyślał, że masło orzechowe roztrzepane z jajkami i siemieniem lnianym tworzy ciasto na pyszne i puszyste placki.

Minimalna ilość składników, ręczny mikser i apetyt na placki – tylko tyle potrzeba aby przyrządzić te pyszne placki. Wszystkie składniki w przepisie są naturalnego pochodzenia.

Oczywiście jeśli stosujecie się do lchf diety to wybieracie masło fistaszkowe bez cukru. To jest prawdziwe super jedzenie, bogate w zdrowy tłuszcz, białko i błonnik.

placki z masłem orzechowym

Jak zrobić puszyste placki?

Tajemnicą puszystych keto i bezglutenowych placków jest ich sposób przyrządzenia. Masło orzechowe należy miksować z jajkami nieco dłużej aby dobrze je napowietrzyć. Wtedy placki będą po prostu rosły w oczach na rozgrzanym tłuszczu.

Zaletą tego przepisu jest to, że placki są dość cienkie i łatwo je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia. Do smażenia najlepiej użyć masła, kokosowego oleju lub MCT oleju. Placki z masłem orzechowym wchłaniają sporo tłuszczu przez co są dodatkowo bardzo pożywne. Dlatego ważne jest też jaki tłuszcz użyjecie do smażenia.

Masło, smalec, olej kokosowy i MCT olej są najzdrowszymi tłuszczami do smażenia.

placki_keto_przepis_odchudzanie_lchf_dieta

Placki z masła orzechowego

10 placków

Składniki

100 ml orzechowego masła

5 jajek

1 łyżeczka siemienia lnianego, lekko zgniecionego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

30 g tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Miksować przez 3 – 4 minuty. Rozgrzać patelnię z wybranym tłuszczem i usmażyć placki. Placki można zjeść z niskowęglowodanowymi owocami jak maliny lub jagody.

Wartość energetyczna jednego placka bez dodatków 133 kcal

Tłuszcz – 11,1 g

Białko – 6,4 g

Węglowodany – 1,7 g

Błonnik – 0,9 g

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj