Placki z twarożku i błonnika -placki bezglutenowe i low carb

0
440
placki z twarożku i błonnika low carb

Placki z twarożku są pyszne, bezglutenowe o low carb. Jest to wersja bez orzechów i mąki kokosowej, pasuje więc dla alergików ale nie tylko! Te placuszki smakują wszystkim. Placki zawierają dużo błonnika witalnego. Placki z twarożku są idealne na śniadanie lub na kolację, nawet jeśli macie ochotę na deser to takie placki również dobrze się sprawdzają. Do posłodzenia można użyć syropu z błonnikiem.

Placki z twarożku

2 porcje – 12 placków

Składniki

4 jajka

250 g twarożku wiejskiego

1 łyżka błonnika witalnego, zmielonego na proszek

½ łyżeczki soli

50 g kokosowego oleju do smażenia

150 ml śmietanki

50 g borówek

syrop z błonnika do polania, opcjonalnie

Przygotowanie

Twarożek wymieszać energicznie z błonnikiem. Najlepiej użyć dobrze zmielony błonnik. Następnie dodać jajka, sól i za pomocą balonowej trzepaczki dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć małe placki na złoty kolor. Masa na placki jest bardzo gęsta ale placki po upieczeniu są bardzo puszyste. Ubić śmietankę i wraz z borówkami podać do placków. Można polać fiber syropem.

Wartość energetyczna całej porcji 574,5 kcal

Tłuszcz – 46,5 g

Białko – 32 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 5,5 g

dieta lchf specjalista