Placuszki keto dyniowe ze świeżej dyni z malinowym dżemem to pyszne śniadanie lub kolacja. Placki są smaczne i przyrządza się je bardzo łatwo. Zawierają dużo błonnika i oczywiście tłuszczu i białka. Jak zrobić placki bez mąki i cukru? To nic trudnego, wystarczy utrzeć dynię na tarce i wymieszać z jajkami, błonnikiem i twarożkiem.
Placuszki keto dyniowe
12 placków – 3 porcje
Składniki
100 g surowej dyni, utartej
4 jajka
100 g kremowego serka o zawartości powyżej 20% tłuszczu, np. łaciate
1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego na proszek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do dyni
2 łyżki masła do smażenia
Przygotowanie
Wymieszać jajka z serkiem, błonnikiem, proszkiem do pieczenia, solą i utartą dynią. Odstawić na 10 minut. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle. Placki smakują z dżemem.
Wartość energetyczna całej porcji 287 kcal
Tłuszcz – 24,7 g
Białko – 12,7 g
Węglowodany – 3,3 g
Błonnik – 1,6 g
Na jakiej tarce zetrzeć te dynie? Na drobnej czy takiej od buraczkow?
Na tarce o grubych oczkach