Placuszki dyniowe bez mąki i cukru

Placuszki keto dyniowe ze świeżej dyni z malinowym dżemem to pyszne śniadanie lub kolacja. Placki są smaczne i przyrządza się je bardzo łatwo. Zawierają dużo błonnika i oczywiście tłuszczu i białka. Jak zrobić placki bez mąki i cukru? To nic trudnego, wystarczy utrzeć dynię na tarce i wymieszać z jajkami, błonnikiem i twarożkiem.

placuszki dyniowe

Placuszki keto dyniowe

12 placków – 3 porcje

Składniki

100 g surowej dyni, utartej

4 jajka

100 g kremowego serka o zawartości powyżej 20% tłuszczu, np. łaciate

1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego na proszek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka przyprawy do dyni

2 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie

Wymieszać jajka z serkiem, błonnikiem, proszkiem do pieczenia, solą i utartą dynią. Odstawić na 10 minut. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle. Placki smakują z dżemem.

Wartość energetyczna całej porcji 287 kcal

Tłuszcz – 24,7 g

Białko – 12,7 g

Węglowodany – 3,3 g

Błonnik – 1,6 g

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here