Papryczki pardon można pogryzać już na surowo, ale w połączeniu z feta i zapieczone nie mają sobie równych. Keto przekąska z papryczek pardon to łatwe danie na każdą okazję. Z powodzeniem keto przekąska zastąpi chipsy i inne wysokowęglowodanowe snacks. Pomysł na keto przekąskę jest prosty do zrealizowania. Papryczki pardon znajdziecie w Lidlu. Mają one specyficzny lekko pieprzny smak. Zawierają bardzo mało węglowodanów. Nadziewane feta wymieszaną z oliwą są pożywne i bardzo smaczne.
Oczywiście taką keto przekąskę możecie zrobić i z innych papryczek. Pojawiły się w sklepach kolorowe mini papryczki, które również są świetną keto przekąską. Jeśli czujecie potrzebę przegryzania między posiłkami, to keto przekąski tego typu są bardzo wskazane. Warto mieć pod ręką papryczki, feta czy inny ser aby szybko przygotować tak pyszne snacks. Keto przekąski efektownie zaspokajają głód i zapobiegają powrotowi do złych nawyków żywieniowych.
Pomysł na keto przekąskę – papryczki pardon
4 porcje
Składniki
½ kg papryczek pardon
200 g feta
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonych ziół, wedle smaku np. oregano i tymianek
½ łyżeczki suszonych płatków chili
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Ser rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Papryczki ułożyć na desce do krojenia, tak aby się nie przewracały. Następnie ostrym nożem naciąć każdą papryczkę i usunąć pestki lub tylko ich nadmiar. Napełnić papryczki serem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec papryczki przez 10 minut. Jeść na ciepło lub zimno.
Wartość energetyczna 1 porcji 297,5 kcal
Tłuszcz – 26,3 g
Białko – 8,5 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 2,5 g