Jak zmienić potrawy wielkanocne na potrawy ketogeniczne, tak aby nie straciły walorów smakowych? Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne co nie jest koniecznie powodem, aby ich nie jeść. Wiele wielkanocnych potraw zawiera jednak mnóstwo węglowodanów.
W diecie ketogeniczej zamiast obniżać wartość energetyczną potraw pozbywamy się nadmiernej ilości węglowodanów. Odpowiednio przekształcone wielkanocne potrawy ketogeniczne wciąż smaczne i można się je spożywać bez wyrzutów sumienia.
Bardzo łatwo przekształcić przepis na roladę szpinakową tak aby zawierał jak najmniej węglowodanów. Ciasto naleśnikowe w wersji ketogenicznej zawiera jedynie 4 składniki: jajka, serek, szpinak i koper.
Z tego ciasta można usmażyć proste naleśniki na patelni, albo upiec placek naleśnikowy w piekarniku. Ostudzony placek można posmarować serkiem, obłożyć wędzonym łososiem i zwinąć w rulon. Rolada szpinakowa w wersji ketogenicznej jest bardzo smaczna i praktycznie niczym się nie różni od tradycyjnej, oprócz zawartości węglowodanów, która jest znikoma.
Wielkanocne potrawy ketogeniczne – rolada szpinakowa
14 porcji
Składniki
4 jajka
150 g serka philadelphia + 200 g do nadzienia
150 g mrożonego szpinaku
1 łyżka kopru, drobno pokrojonego
½ łyżeczki soli
200 g wędzonego łososia
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Jajka, sól, serek i zmiksować do połączenia. Dodać szpinak, koper i wymieszać. Nastawić piekarnik na 150ºC. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto naleśnikowe na papierze na kształt prostokąta o wymiarach 30 cm x 20 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
wyjąć z piekarnika i ostudzić placek. Następnie posmarować placek serkiem. Na wierzchu równomiernie ułożyć plastry łososia i zwinąć placek w rulon. Roladę pokroić na porcje o grubości 2 cm.
Wartość energetyczna 1 porcji 122 kcal
Tłuszcz – 10,4 g
Białko – 6,6 g
Węglowodany – 0,9 g
Błonnik – 0,1 g