Chleb z nasionami – bezglutenowy, nisko węglowodanowy i paleo

0
1523
chleb z nasionami lchf paleo

Przepis na dietetyczny chleb. Chleb z nasionami bez mąki to chleb bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Pieczenie bez mąki to zdrowe pieczywo z małą ilością węglowodanów. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wybrać ulubione nasiona i orzechy.

Jak wiadomo nasiona i orzechy to naturalne, nieprzetworzone produkty, które idealnie pasują w lchf diecie jak i paleo. Kiedy paleo dieta zachęca do jedzenia wszystkich orzechów to wiecie lchf są dozwolone jedynie te, które zawierają jak najmniej węglowodanów i nie przekraczają 8 gramów. Orzechy charakteryzują się również sporą gęstością odżywczą. Są źródłem kwasów tłuszczowych, omega – 3 i omega – 6, wartościowego białka, witamin i minerałów.

Przepis na dietetyczny chleb

Nasiona w tym przepisie stanowią siemię lniane, sezam oraz chia. Są tu też pyszne pestki dyni i słonecznik. Przewaga nasion nad orzechami podwyższa odżywczą gęstość chleba.

Przepis na dietetyczny chleb z nasionami

20 kromek

Składniki

85 g nasion sezamu

85 g nasion siemienia lnianego

200 g orzechów laskowych

200 g pestek dyni

100 g nasion słonecznika

60 g włoskich orzechów

1,5 łyżeczki soli

6 jajek

60 ml kokosowego oleju

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 150°. Odważyć nasiona, pestki i orzechy. W oddzielnej misce zmiksować jajka z kokosowym olejem i solą. Wymieszać jajka z suchymi składnikami. Foremkę o rozmiarach 12 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić foremkę masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie. Piec chleb przez około 60 minut. Ostudzić chleb w lekko uchylonym piekarniku. Dopiero ostygnięty chleb pokroić na kromki. Przechowywać w chleb w lodówce. Można zamrozić.

Wartość odżywcza w 1jednej kromce 273,2 kcal

Białko – 9,8 g

Tłuszcze – 24 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 3,3 g

dieta lchf specjalista