Niedawno poznaliście przepis na keto makaron bez mąki. Makaron z sosem to ulubione danie większości osób. Trudno jest więc im wyrzec się go, przechodząc na lchf dietę. Przepis na keto makaron bez mąki pozwala nam na dania makaronowe bez wyrzeczeń.
Ten makaron jest bardzo dobry i do złudzenia przypomina węglowodanowy makaron i jest bardzo łatwy w przyrządzeniu.
Keto makaron jest zdrowy i przede wszystkim niskowęglowodanowy. Jedna porcja zawiera niecałe 2 gramy węglowodanów. Taka sama porcja zbożowego makaronu to minimum 15 gramów węglowodanów. Różnica jest znaczna.
Poza tym keto makaron jest bardzo sycący. Podany dodatkowo z sosem stanowi smaczny keto obiad i trzyma głód z daleka na wiele godzin. Ten makaron można podać z każdym tradycyjnym sosem.
Należy jednak pamiętać aby nie zagęszczać sosów mąką. Gęsty sos można uzyskać zagęszczając go żółtkami lub tłustym serkiem. Spora porcja masła również robi swoje.
Poza tym keto makaron po wymieszaniu z sosem lekko go wchłania. Sos już sam w sobie jest bardzo pożywny ale z powodzeniem można go podawać do mięso jak np. wieprzowe polędwiczki.
Przepis na keto makaron z sosem
4 porcje
Składniki
keto makaron, przepis
300 g polędwicy wieprzowej
50 g zielonego groszku, mrożonego
1 ząbek czosnku
1 łyżka cebuli
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka natki pietruszki
150 ml śmietanki, 36%
200 ml migdałowego mleka
50 g brie
100 g serka łaciate lub philadelphia
50 g parmezanu
80 g cheddar
2 łyżki masła
sól do smaku
1 łyżka czarnego pieprzu, grubo mielonego
Przygotowanie
Z przepisu na keto makaron przygotować masę jajeczną i rozprowadzić na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru (ciasto można jeszcze bardziej rozwałkować) i wstawić do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i lekko przestudzić. Zwinąć w rulon i cienko pokroić, spaghetti lub fettuccine.
Przyrządzić sos. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Wlać śmietankę i migdałowe mleko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotować sos. Do gotującego sosu dodać pokrojony w kostkę brie, starty cheddar, parmezan i serek. Doprawić rozmarynem, solą, pieprzem i gotować sos mieszając, aż sery się rozpuszczą.
Polędwicę oczyścić z błon i podzielić na podłużne kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i zrumienić na maśle. Dodać mięso do sosu wraz z groszkiem. Gotować wolno przez 7 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem i wymieszaj z pietruszką i keto makaronem. Posypać pokrojoną pietruszką.
Wartość energetyczna 1 porcji 728,8 kcal
Tłuszcze – 58,5 g
Białko – 41 g
Węglowodany – 6,8 g
Błonnik – 6,7 g