Sos aioli

0
87
przepis_na_sos_aioli

Sos aioli to wspaniały emulsyjny sos, który jest nie tylko smaczny ale idealny dla lchf diety. Jest to sos majonezowy z dodatkiem soli czosnkowej, oliwy lub oleju i anchois. Ostry sos o smaku czosnkowym i wspaniałym żółtym kolorem. Pasuje do jajek, pieczonego mięsa i ryby. Przepis na sos aioli można urozmaicić dodając szczyptę szczypiorku czy niesłodzonej musztardy.

Przepis na sos aioli

4 porcje

Składniki:

2 żółtka

2 fileciki anchois

1 łyżeczka soli czosnkowej

200 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

Fileciki anchois drobno pokroić i zmiksować z żółtkami i czosnkową solą. Wlewać oliwę powolnym strumieniem cały czas miksując. Sos będzie gęsty. Dodać sok z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Sos należy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Wartość energetyczna 1 porcji  454,4 kcal

Tłuszcze – 48,8 g

Białko – 2,3 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 0,0 g

 

 

 

dieta lchf specjalista