Czy przyprawy pomagają w odchudzaniu?

0
142
przyprawy_w_odchudzaniu

Przyprawy w odchudzaniu bez wątpienia są bardzo przydatne. Dzięki nim posiłki w codziennej diecie są nie tylko aromatyczne ale i zdrowe. Warto zapoznać się z przyprawami, które mają właściwości odchudzające i zdrowotne, a przy tym są smaczne i łatwo dostępne.

Przyprawy w odchudzaniu

Suszone przyprawy są kaloryczne i zawierają dosyć dużo węglowodanów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo przecież w suszonych i mielonych przyprawach następuje koncentracja wszystkich składników odżywczych. Wiadomo, że potrawy przyprawia się do smaku, więc ogólna zawartość węglowodanów w jednej porcji będzie znikoma. Przyprawy oprócz właściwości aromatycznych mają również wiele właściwości zdrowotnych. Przyprawy w odchudzaniu wspomagają trawienie, działają bakteriobójczo i antyseptyczne.

Bez wątpienia przyprawy w odchudzaniu są nieodzowne i uważane za najlepsze suplementy diety ale też nie należy z nimi przesadzać. Stanowią one jedynie dodatek do diety redukcyjnej, a w nadmiernych ilościach mogą nawet zaszkodzić.

Kmin rzymski

Być może nie każdy z Was używa kminu rzymskiego w kuchni. Ta aromatyczna przyprawa nie tylko nadaje potrawom wspaniały smak ale również ma właściwości odchudzające. Kmin rzymski zwiększa spalanie tłuszczy i reguluje poziom cholesterolu we krwi.

kmin rzymski w odchudzaniuKmin rzymski jest bogaty w przeciwutleniacze i fitosterole . Fitosterole są to naturalne substancje pochodzenia roślinnego, które budową i funkcją przypominają ludzki cholesterol. Ze względu na duże podobieństwo fitosterole mogą łatwo wiązać się z receptorami cholesterolu. Ponieważ receptory nie odróżniają fitosterolu od cholesterolu, łatwo dochodzi do ich zablokowania przez fitosterole. Ogranicza to znacznie wchłanianie cholesterolu. Efekty spożywania fitosteroli pojawiają się już po 3 tygodniach. Poziom LDL czyli „złego” cholesterolu we krwi ulega radykalnemu zmniejszeniu.

Poza tym nasiona kminu są doskonałym źródłem żelaza. Kmin wspiera również działania układu odpornościowego, głównie poprzez jego silne właściwości przeciwutleniające. Jedna łyżeczka dziennie kminu poprawia zdrowie i ułatwia odchudzanie.

Imbir

imbir w odchudzaniuImbir to przyprawa korzenna, która nie tylko sprawia, że potrawy smakują lepiej, ale i poprawia samopoczucie. W imbirze podobnie jak w chili znajduje się kapsaicyna. Inne aktywne substancje to gingerol och zingeron.

Kapsaicyna zwiększa termogenezę. Podwyższona temperatura ciała zwiększa spalanie w organizmie. Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Zapobiega tworzeniu się gazów i działa moczopędnie.

Imbir zwiększa krążenie krwi przez co następuje lepsze dotlenienie tkanki mięśniowej i zwiększenie wytrzymałości fizycznej.

Kurkuma

Kolejna przyprawa, która wywodzi się z hinduskiej kuchni to  kurkuma. Ten żółto czerwony proszek, który nadaje złocistą barwę przyprawie curry posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Przyprawa działa przeciwzapalnie. Hindusi posypają nią rany aby zapobiec zakażeniu i przyspieszyć gojenie.

kurkuma w odchudzaniuKurkuma to silny przeciutleniacz i bardzo efektywnie wspomaga układ odpornościowy. Badania na zwierzętach wykazały, że aktywna substancja kurkumina hamuje przekazywanie sygnału w procesach zapalnych przez co zapobiega syntezie COX- 2 i innych enzymów związanych ze stanami zapalnymi w organizmie.

Jedna łyżka kurkumy dziennie to na pewno lepsze zdrowie. Lepsze zdrowie prowadzi do zdrowej wagi. Czy kurkuma pobudza odchudzanie jeszcze się o tym zdążymy przekonać. Obecnie trwają intensywne badania naukowe nad wpływem kurkumy na zdrowie i odchudzanie.

Cynamon

Cynamon to pewnie najczęściej używana przyprawa w kuchni, do wypieków jak i w gotowaniu. Czy pomaga schudnąć? Okazuje się, że cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi. Dzieje się tak po części za sprawą mięśni, które gromadzą więcej glukozy w postaci glkogenu, ale i spowolnionej przemianie węglowodanów. Stałe stężenie cukru we krwi hamuje produkcję insuliny i odkładanie tkanki tłuszczowej. 1 łyżeczka dziennie cynamonu może przyczynić się do spadku 0,5 kilograma wagi w ciągu jednego miesiąca.

przyprawy w odchudzaniu

Cynamon zdecydowanie poprawia przemianę materii, dostarcza energii i zapobiega stresowi. Rozgrzewa i wpływa kojąco na sen. Wystarczająca ilość snu do klucz do wymarzonej wagi. Jednym słowem cynamon pomaga w oczyszczaniu organizmu ze złogów i toksycznych substancji. Cynamon można dodawać nie tylko do wypieków ale również do mięsnych potraw, jogurtu, herbaty i napojów na bazie roślinnego mleka.

Czarny pieprz

Czarny pieprz to najbardziej rozpowszechniona przyprawa. Czarny pieprz w całości, mielony czy gnieciony to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. W ziarnach pieprzu znajduje się piperyna w czarnym pieprzu odchudzaaktywna substancja piperyna, która nadaje mu ostry smak. Okazuje się, że piperyna poprawia nie tylko trawienie ale również pomaga spalać tłuszcz. Świeżo zmielony pieprz posiada najlepsze właściwości odchudzające niż ten po obróbce termicznej.

Jak działa piperyna

Piperyna stymuluje enzymy trawienne przyspieszając przemianę materii i odchudzanie. Poprawia strawność i przyswajalność substancji odżywczych ze spożytego pokarmu. Zwiększony wydatek energetyczny powoduje, że uczucie sytości trwa dłużej.

Kardamon

Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa dodawana do wypieków, deserów, napojów i potraw na słono. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają system pokarmowy. kardamon wspomaga odchudzanieProcesy trawienne przebiegają sprawniej i szybciej. Przyprawa pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, ale też nadmiaru soli. W związku z tym jest stosowany w dietach oczyszczających tak zwanych detox.

Ponieważ wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii, kardamon jest pomocny przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Zioła

Wśród przypraw na odchudzanie nie może zabraknąć ziół. Świeże i suszone zioła są wspaniałymi dodatkami do potraw. Zioła mają również właściwości lecznicze jak i odchudzające. Na uwagę zasługują zioła uprawiane jak i zioła zioła odchudzajądziko rosnące. Majeranek poprawia trawienie tłustych potraw. Tymianek ma właściwości antyzapalne i stosowany jest w syropach na kaszel. Mięta poprawia trawienie, posiada właściwości antyseptyczne, a lubczyk łagodzi zgagę. Skrzyp, dzięki dużej zawartości krzemionki oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga metabolizm.

Mniszek lekarski nie na darmo zasługuje na swoją nazwę. Reguluje proces trawienia i przemiany materii. Wpływa korzystnie na pracę wątroby. Dzięki swemu detoksykującemu działaniu wskazany jest także w walce z cellulitem. Krwawnik pospolity stymuluje procesy trawienne i poprawia przyswajanie wielu składników odżywczych z pożywienia.

Pamiętaj, że najlepszym środkiem odchudzającym jest odpowiednie żywienie i zdrowy tryb życia. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces to regularnie stosuj przyprawy w odchudzaniu.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista