sobota, 20 kwietnia, 2024

Ryż kalafiorowy

Ryż kalafiorowy to wspaniała przystawka niskowęglowodanowa. Kalafior zawiera bardzo mało węglowodanów i jest przez to bardzo popularnym warzywem w lchf diecie. Ryż kalafiorowy z powodzeniem zastąpi tradycyjny ryż i pasuje do większości sosów, curry i gulaszy. Zamiast kalafiorowego ryżu można zrobić kalafiorowe puree lub kalafiorowe tabbouleh.

Ryż kalafiorowy

4 porcje

Składniki

500 g kalafiora

1 szalotka

1 ząbek czosnku

50 g masła

sól do smaku

1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

Kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić przy pomocy malaksera. Rozpuścić masło na patelni. Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać kalafiorowy ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 5 minut. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.

Wartość energetyczna 1 porcji 130 kcal

Tłuszcze – 10,5 g

Białko – 2,5 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik- 3,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze