Ryż kalafiorowy

0
304
ryż kalafiorowy

Ryż kalafiorowy to wspaniała przystawka niskowęglowodanowa. Kalafior zawiera bardzo mało węglowodanów i jest przez to bardzo popularnym warzywem w lchf diecie. Ryż kalafiorowy z powodzeniem zastąpi tradycyjny ryż i pasuje do większości sosów, curry i gulaszy. Zamiast kalafiorowego ryżu można zrobić kalafiorowe puree lub kalafiorowe tabbouleh.

Ryż kalafiorowy

4 porcje

Składniki

500 g kalafiora

1 szalotka

1 ząbek czosnku

50 g masła

sól do smaku

1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

Kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić przy pomocy malaksera. Rozpuścić masło na patelni. Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać kalafiorowy ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 5 minut. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.

Wartość energetyczna 1 porcji 130 kcal

Tłuszcze – 10,5 g

Białko – 2,5 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik- 3,3 g

dieta lchf specjalista