Sałatka Cezar w wersji LCHF

0
332
sałatka Cezar

Super pyszna sałatka Cezar w wersji LCHF z jarmużem i awokado. Sałatka na kolację pełna witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Bardzo pożywna i prosta w przyrządzeniu. Znana na cały świat sałatka cezar to nic innego jak od początku do końca przepis na posiłek ketogeniczny.

Sałatka Cezar

1 porcja

Składniki:

30 g zielonego jarmużu, ok. 2 duże liście

1 awokado, małe, ok. 70 g

10 g parmezanu

1 kromka chleba lchf

oliwa do smażenia

Dressing Cezar

1 żółtko

½ łyżeczki musztardy

1 płat sardeli (anchois)

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku, mały

1 łyżka utartego parmezanu

sól do smaku

Przygotowanie

Oderwać liście od twardych i pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, delikatnie oderwać skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Posypać sałatkę grzankami i wiórami parmezanu. Żółtko zmiksować z musztardą, pokrojonym anchois, parmezanem i sokiem z cytryny. Następnie podczas miksowania dodać wolnym strumieniem oliwę. Na koniec doprawić dressing odrobiną soli. Polać sałatkę dressingiem przed podaniem.

Wartość energetyczna 804, 4 kcal

Tłuszcz – 78 g

Białko – 17 g

Węglowodany – 8,6 g

Błonnik – 5,5 g

dieta lchf specjalista