Super pyszna sałatka Cezar w wersji LCHF z jarmużem i awokado. Sałatka na kolację pełna witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Bardzo pożywna i prosta w przyrządzeniu. Znana na cały świat sałatka cezar to nic innego jak od początku do końca przepis na posiłek ketogeniczny.
Sałatka Cezar
1 porcja
Składniki:
30 g zielonego jarmużu, ok. 2 duże liście
1 awokado, małe, ok. 70 g
10 g parmezanu
1 kromka chleba lchf
oliwa do smażenia
Dressing Cezar
1 żółtko
½ łyżeczki musztardy
1 płat sardeli (anchois)
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, mały
1 łyżka utartego parmezanu
sól do smaku
Przygotowanie
Oderwać liście od twardych i pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, delikatnie oderwać skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Posypać sałatkę grzankami i wiórami parmezanu. Żółtko zmiksować z musztardą, pokrojonym anchois, parmezanem i sokiem z cytryny. Następnie podczas miksowania dodać wolnym strumieniem oliwę. Na koniec doprawić dressing odrobiną soli. Polać sałatkę dressingiem przed podaniem.
Wartość energetyczna 804, 4 kcal
Tłuszcz – 78 g
Białko – 17 g
Węglowodany – 8,6 g
Błonnik – 5,5 g