Sałatka fajitas to pyszny przepis na szybki obiad. Kurczak fajitas i pieczone warzywa to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które podaje się z tortilla. Oczywiście to danie można podać z keto tortilla lub po prostu zrobić sałatkę fajita na ciepło.
Sałatka fajitas składa się z pieczonych warzyw i kawałków soczystego kurczaka. Jest pyszna i pożywna. Jeśli potrzebujecie zmniejszyć ilość białka w diecie to warto dodać do sałatki więcej warzyw, a mniej kurczaka.
Warzywa zawierają z reguły bardzo mało białka. Upieczone z dodatkiem oliwy i polane pesto są więc bardzo sycące, a co najważniejsze zawierają mało węglowodanów, sporo witamin i minerałów.
Niskowęglowodanowe warzywa połączone z mięsem to szybkie i łatwe danie na obiad, wysokiej jakości tłuszcze i białko. To danie można przygotować z wołowiną lub wieprzowiną, a nawet z krewetkami. Podstawę dania stanowią warzywa, które można połączyć z wybranym źródłem białka. Dzisiaj jest to kurczak.
Netto węglowodany w sałatce fajita stanowią zaledwie 6%. Jest to bardzo mało i zgodne z zasadą lchf diety. Najlepiej wybierać warzywa, które mają jak najmniej węglowodanów jak brokuły, kalafior, cukinia czy papryka. Polecamy również bakłażana.
Sałatka fajitas
2 porcje
Składniki
200 g fileta z piersi kurczaka
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki masła
100 g brokułu
100 g kalafiora
połówki papryki, czerwonej , żółtej i zielonej
100 g cukinii
100 g bakłażana
2 łyżki pesto, tutaj przepis
2 łyżki oliwy
sól do smaku
Przygotowanie
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki.Cukinię i bakłażana pokroić na plastry o grubości 2 cm i przekroić na pół. Papryki oczyścić z pestek i pokroić wzdłuż w słupki. Umieścić warzywa w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą, polać oliwą i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
Fileta z kurczaka pociąć na cienkie paski, oprószyć pieprzem, solą i smażyć na maśle przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Dodać do upieczonych warzyw, lekko przemieszać z pesto i jeść na ciepło.
Wartość odżywcza w 1 porcji 483 kcal
Białko – 29,5 g
Tłuszcze – 36 g
Węglowodany – 8,5 g
Błonnik – 6,0 g