Szybki obiad – kurczak fajitas i pieczone warzywa

0
821
kup dieta na odchudzanie ketoza

Sałatka fajitas to pyszny przepis na szybki obiad. Kurczak fajitas i pieczone warzywa to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które podaje się z tortilla. Oczywiście to danie można podać z keto tortilla lub po prostu zrobić sałatkę fajita na ciepło.

Sałatka fajitas składa się z pieczonych warzyw i kawałków soczystego kurczaka. Jest pyszna i pożywna. Jeśli potrzebujecie zmniejszyć ilość białka w diecie to warto dodać do sałatki więcej warzyw, a mniej kurczaka.

Warzywa zawierają z reguły bardzo mało białka. Upieczone z dodatkiem oliwy i polane pesto są więc bardzo sycące, a co najważniejsze zawierają mało węglowodanów, sporo witamin i minerałów.

Niskowęglowodanowe warzywa połączone z mięsem to szybkie i łatwe danie na obiad, wysokiej jakości tłuszcze i białko. To danie można przygotować z wołowiną lub wieprzowiną, a nawet z krewetkami. Podstawę dania stanowią warzywa, które można połączyć z wybranym źródłem białka. Dzisiaj jest to kurczak.

Netto węglowodany w sałatce fajita stanowią zaledwie 6%. Jest to bardzo mało i zgodne z zasadą lchf diety. Najlepiej wybierać warzywa, które mają jak najmniej węglowodanów jak brokuły, kalafior, cukinia czy papryka. Polecamy również bakłażana.

sałatka fajitas lchf dieta niskowęglowodanowa

Sałatka fajitas

2 porcje

Składniki

200 g fileta z piersi kurczaka

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki masła

100 g brokułu

100 g kalafiora

połówki papryki, czerwonej , żółtej i zielonej

100 g cukinii

100 g bakłażana

2 łyżki pesto, tutaj przepis

2 łyżki oliwy

sól do smaku

Przygotowanie

Brokuł i kalafior podzielić na różyczki.Cukinię i bakłażana pokroić na plastry o grubości 2 cm i przekroić na pół. Papryki oczyścić z pestek i pokroić wzdłuż w słupki. Umieścić warzywa w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą, polać oliwą i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.

Fileta z kurczaka pociąć na cienkie paski, oprószyć pieprzem, solą i smażyć na maśle przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Dodać do upieczonych warzyw, lekko przemieszać z pesto i jeść na ciepło.

Wartość odżywcza w 1 porcji 483 kcal

Białko – 29,5 g

Tłuszcze – 36 g

Węglowodany – 8,5 g

Błonnik – 6,0 g

 

dieta lchf specjalista