Sałatka kalafiorowa z kurczakiem to pyszne i szybkie danie na ciepło. Gotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy postawić na szybkie i proste dania, które są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i zawierają niewiele węglowodanów.
W przepisach niskowęglowodanowych często pojawia się kalafior. Kalafior zawiera mało węglowodanów i ten fakt sprawia, że jest on tak atrakcyjny w diecie niskowęglowodanowej.
Poza tym kalafior można mieszać z innymi warzywami i mięsem. W ten sposób można uzyskać smaczny i zbalansowany posiłek bez dużego nakładu pracy ale pełnej satysfakcji.
Przepisy na odchudzanie w wersji lchf są zdrowe, bogate w witaminy, błonnik i tłuszcze. Ilość białka zależy oczywiście od indywidualnych potrzeb. Przy intensywnym treningu można sobie pozwolić na więcej białka w diecie. W innym przypadku lepiej postawić na więcej tłuszczy.
Sałatka kalafiorowa z kurczakiem świetnie pasuje na keto obiad, kolację, a resztki z powodzeniem można zapakować do lunchbox i zjeść w pracy.
Sałatka kalafiorowa z kurczakiem
3 porcje
Składniki
1 kalafior średniej wielkości, około 500 g
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
250 g smażonego fileta z piersi kurczaka
12 oliwek kalamata
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki MCT oleju
2 łyżki natki pietruszki
sół i pieprz do smaku
2 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Wymieszać warzywa w żaroodpornym naczyniu z oliwą, solą i pieprzem do smaku. Wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 30 minut. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i natychmiast wymieszać ze szpinakiem, oliwkami i natką pietruszki. Szpinak zwiędnie od ciepła. Ciepłego kurczaka pokroić na plasterki i wymieszać z gorącymi warzywami. Sałatkę posypać prażonymi piniami i pestkami dyni.
Wartość energetyczna 1 porcji 487 kcal
Tłuszcze – 37,3 g
Białko – 25 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik- 6,0 g