Sałatka w słoiku – wartościowy lunch do pracy

0
945
salatka_przepis_lchf_dieta_lunch_odchudzanie

Na dworze coraz cieplej, więc do pracy proponujemy wartościowy lunch w słoiku, sałatkę. Sałatka w słoiku w wersji lchf to jajeczna pasta i wędzona makrela. Jest to bardzo pożywna sałatka, którą z łatwością można przyrządzić do pracy na lunch. Dlaczego w sałatka słoiku? Pewnie ze względu na miarę. Taka porcja sałatki na bazie majonezu, jajek i tłustej makreli to wcale nie mała ilość kalorii, która z powodzeniem wystarczy na lunch.

Uwielbiamy słoiki z gumką zamykane na zatrzask. Są takie praktyczne! Szklane naczynia są o wiele zdrowsze do przechowywania pożywienia niż naczynia z plastyku. Okazuje się również, że moda na sałatkę to nie przejściowy zachwyt lecz praktyczne rozwiązanie. Sałatkę można ułożyć warstwowo w słoiku.

Dodając jakąś sałatkę na bazie majonezu lub jogurtu nie ryzykujemy, że warzywa głównie liście sałaty zwiędnie i będzie nieapetyczna. Jeśli mamy ochotę na sałatkę ze słoika z dressingiem to wylany na same dno słoika dressing nie wpływa negatywnie na twarde warzywa. Dlatego powinny one być w warstwie równej dressingowi. Zamoczone w dressingu lub w sałatce pomidory zyskują na smaku i smakują jak marynowane.

sałatka w słoiku lchf dieta przepis odchudzanie

Dzisiejsza sałatka w słoiku to sałatka w postaci jajecznej pasty, sałaty, pomidorów i wędzonej makreli. Jest to bardzo smaczna sałatka, którą można przyrządzić zaledwie w 15 minut. Sałatka zawiera zdrowe tłuszcze, białko i bardzo mało węglowodanów. Jest to więc typowa lchf sałatka, w której przeważającą ilość makroelementów stanowią tłuszcze.

Co przygotować na lunch do pracy? Sałatkę w słoiku! Obiad do pracy na zimno sprawdza się w 100 procentach.

Sałatka w słoiku

1 porcja

Składniki

40 g zielonej sałaty, sałatkowy mix

5 pomidorów koktajlowych

2 jajka

1 ogórek marynowany, korniszon

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka szczypiorku

¼ łyżeczki papryki w proszku

sól i czarny pieprz do smaku

50 g wędzonej makreli

Przygotowanie

Ugotować jajka na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. W misce wymieszać majonez z musztardą, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jajka, ogórek, szczypiorek i wymieszać. Część salaty ułożyć na dnie słoika. Następnie warstwowo ułożyć sałatkę z jajek, pomidory i kawałki makreli. Zakończyć ćwiartką jajka i sałatą.

Wartość energetyczna jednej porcji 540 kcal

Tłuszcz – 47g

Białko – 27 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 1,0 g

 

 

dieta lchf specjalista