Na dworze coraz cieplej, więc do pracy proponujemy wartościowy lunch w słoiku, sałatkę. Sałatka w słoiku w wersji lchf to jajeczna pasta i wędzona makrela. Jest to bardzo pożywna sałatka, którą z łatwością można przyrządzić do pracy na lunch. Dlaczego w sałatka słoiku? Pewnie ze względu na miarę. Taka porcja sałatki na bazie majonezu, jajek i tłustej makreli to wcale nie mała ilość kalorii, która z powodzeniem wystarczy na lunch.
Uwielbiamy słoiki z gumką zamykane na zatrzask. Są takie praktyczne! Szklane naczynia są o wiele zdrowsze do przechowywania pożywienia niż naczynia z plastyku. Okazuje się również, że moda na sałatkę to nie przejściowy zachwyt lecz praktyczne rozwiązanie. Sałatkę można ułożyć warstwowo w słoiku.
Dodając jakąś sałatkę na bazie majonezu lub jogurtu nie ryzykujemy, że warzywa głównie liście sałaty zwiędnie i będzie nieapetyczna. Jeśli mamy ochotę na sałatkę ze słoika z dressingiem to wylany na same dno słoika dressing nie wpływa negatywnie na twarde warzywa. Dlatego powinny one być w warstwie równej dressingowi. Zamoczone w dressingu lub w sałatce pomidory zyskują na smaku i smakują jak marynowane.
Dzisiejsza sałatka w słoiku to sałatka w postaci jajecznej pasty, sałaty, pomidorów i wędzonej makreli. Jest to bardzo smaczna sałatka, którą można przyrządzić zaledwie w 15 minut. Sałatka zawiera zdrowe tłuszcze, białko i bardzo mało węglowodanów. Jest to więc typowa lchf sałatka, w której przeważającą ilość makroelementów stanowią tłuszcze.
Co przygotować na lunch do pracy? Sałatkę w słoiku! Obiad do pracy na zimno sprawdza się w 100 procentach.
Sałatka w słoiku
1 porcja
Składniki
40 g zielonej sałaty, sałatkowy mix
5 pomidorów koktajlowych
2 jajka
1 ogórek marynowany, korniszon
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka szczypiorku
¼ łyżeczki papryki w proszku
sól i czarny pieprz do smaku
50 g wędzonej makreli
Przygotowanie
Ugotować jajka na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. W misce wymieszać majonez z musztardą, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jajka, ogórek, szczypiorek i wymieszać. Część salaty ułożyć na dnie słoika. Następnie warstwowo ułożyć sałatkę z jajek, pomidory i kawałki makreli. Zakończyć ćwiartką jajka i sałatą.
Wartość energetyczna jednej porcji 540 kcal
Tłuszcz – 47g
Białko – 27 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 1,0 g
Dziękuję za pyszną odmianę sałatkową i prosty, ale pyszny sos. Zazwyczaj robię podstawowy dressing na bazie oliwy i octu, czasem z musztardą. Zapomniałam, ze wystarczy zmienić sos, by mieć inne danie;) U mnie z makrelą ze słoika i sardynką, bo takie miałam w domu. Co prawda nie czuć było wędzonki, ale i tak pychotka!
Super, że mogę zainspirować!