LCHF sałatka z dyni. Dynia w lchf ma szerokie zastosowanie. Zaledwie 5 gramów węglowodanów sprawia, że jest ona popularnym warzywem nie tylko w sezonie na dynię. Wiadomo w okresie jesiennym można kupić każdy rodzaj dyni bez ograniczeń.
Jeśli zabraknie tradycyjnych gatunków dyni w sklepie to zawsze można się zadowolić dynią piżmową, która ma lekko orzechowy smak i świetnie nadaje się do lchf przepisów.
Natomiast w sezonie warto korzystać z dyni hokkaido. Jest to pyszna, mocno pomarańczowa dynia, która idealnie nadaje się na sałatki, do low carb wypieków i zup. Hokkaido zresztą jak i inne rodzaje dyni świetnie się komponują z halloumi. Dynia i halloumi to główne składniki dzisiejszego dietetycznego przepisu.
Sałatka z dyni to idealne danie na obiad, kolację lub lunch do pracy. Danie można urozmaicić podając je z różnymi rodzajami sosów. Jednak najlepiej smakuje z tradycyjnym winegretem.
Warto dodać dynię do codziennej lchf diety i nie ograniczać jej jedynie do sezonu. LCHF dieta to zdrowy styl życia, który obfituje w zdrowe tłuszcze, zawiera umiarkowaną ilość białka i niewiele węglowodanów. To właśnie takie warzywa jak dynia sprawiają, że lchf jest tak popularną dietą i łatwą w utrzymaniu.
LCHF sałatka z dyni
2 porcje
Składniki:
1 opakowanie halloumi, 125 – 150 g
350 g dyni hokkaido
100 g sałatkowego miksu
20 g pestek dyni
2 łyżki kokosowego oleju
garść świeżej kolendry, tymianku lub natki pietruszki
2 łyżki pestek granatu, opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka winnego octu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki syropu z błonnika
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Przekroić dynię na pół. Usunąć gniazdo z pestkami i skórkę. Umieścić dynię w żaroodpornym naczyniu, polać rozpuszczonym olejem kokosowym, posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180ºC przez 35 minut. Wyjąć dynię z piekarnika i ostudzić.
Halloumi pokroić na cienkie kawałki i usmażyć na złoty kolor na reszcie kokosowego oleju. Halloumi można również ugrillować na grillowej patelni. Ułożyć sałatę w misce. Na wierzchu rozłożyć porcję dyni, halloumi. Posypać prażonymi pestkami dyni i pestkami granatu. Wymieszać składniki na winegret i polać sałatkę.
Wartość energetyczna 1 porcji 545 kcal
Tłuszcze – 45 g
Białko – 17 g
Węglowodany – 13 g
Błonnik – 10,4 g