Sałatka z dyni i halloumi

0
416
dynia_lowcarb_lchfdieta_przepis

LCHF sałatka z dyni. Dynia w lchf ma szerokie zastosowanie. Zaledwie 5 gramów węglowodanów sprawia, że jest ona popularnym warzywem nie tylko w sezonie na dynię. Wiadomo w okresie jesiennym można kupić każdy rodzaj dyni bez ograniczeń.

Jeśli zabraknie tradycyjnych gatunków dyni w sklepie to zawsze można się zadowolić dynią piżmową, która ma lekko orzechowy smak i świetnie nadaje się do lchf przepisów.

Natomiast w sezonie warto korzystać z dyni hokkaido. Jest to pyszna, mocno pomarańczowa dynia, która idealnie nadaje się na sałatki, do low carb wypieków i zup. Hokkaido zresztą jak i inne rodzaje dyni świetnie się komponują z halloumi. Dynia i halloumi to główne składniki dzisiejszego dietetycznego przepisu.

Sałatka z dyni to idealne danie na obiad, kolację lub lunch do pracy. Danie można urozmaicić podając je z różnymi rodzajami sosów. Jednak najlepiej smakuje z tradycyjnym winegretem.

Warto dodać dynię do codziennej lchf diety i nie ograniczać jej jedynie do sezonu. LCHF dieta to zdrowy styl życia, który obfituje w zdrowe tłuszcze, zawiera umiarkowaną ilość białka i niewiele węglowodanów. To właśnie takie warzywa jak dynia sprawiają, że lchf jest tak popularną dietą i łatwą w utrzymaniu.

sałatka z dyni lchf dieta przzepisy zdrowe odchudzanie

LCHF sałatka z dyni

2 porcje

Składniki:

1 opakowanie halloumi, 125 – 150 g

350 g dyni hokkaido

100 g sałatkowego miksu

20 g  pestek dyni

2 łyżki kokosowego oleju

garść świeżej kolendry, tymianku lub natki pietruszki

2 łyżki pestek granatu, opcjonalnie

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki syropu z błonnika

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Przekroić dynię na pół. Usunąć gniazdo z pestkami i skórkę. Umieścić dynię w żaroodpornym naczyniu, polać rozpuszczonym olejem kokosowym, posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180ºC przez 35 minut. Wyjąć dynię z piekarnika i ostudzić.

Halloumi pokroić na cienkie kawałki i usmażyć na złoty kolor na reszcie kokosowego oleju. Halloumi można również ugrillować na grillowej patelni. Ułożyć sałatę w misce. Na wierzchu rozłożyć porcję dyni, halloumi. Posypać prażonymi pestkami dyni i pestkami granatu. Wymieszać składniki na winegret i polać sałatkę.

Wartość energetyczna 1 porcji 545 kcal

Tłuszcze – 45 g

Białko – 17 g

Węglowodany – 13 g

Błonnik – 10,4 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj