Strona główna Przepisy Obiadokolacja Sałatka z dyni i halloumi

Sałatka z dyni i halloumi

0
Sałatka z dyni i halloumi

LCHF sałatka z dyni. Dynia w lchf ma szerokie zastosowanie. Zaledwie 5 gramów węglowodanów sprawia, że jest ona popularnym warzywem nie tylko w sezonie na dynię. Wiadomo w okresie jesiennym można kupić każdy rodzaj dyni bez ograniczeń.

Jeśli zabraknie tradycyjnych gatunków dyni w sklepie to zawsze można się zadowolić dynią piżmową, która ma lekko orzechowy smak i świetnie nadaje się do lchf przepisów.

Natomiast w sezonie warto korzystać z dyni hokkaido. Jest to pyszna, mocno pomarańczowa dynia, która idealnie nadaje się na sałatki, do low carb wypieków i zup. Hokkaido zresztą jak i inne rodzaje dyni świetnie się komponują z halloumi. Dynia i halloumi to główne składniki dzisiejszego dietetycznego przepisu.

Sałatka z dyni to idealne danie na obiad, kolację lub lunch do pracy. Danie można urozmaicić podając je z różnymi rodzajami sosów. Jednak najlepiej smakuje z tradycyjnym winegretem.

Warto dodać dynię do codziennej lchf diety i nie ograniczać jej jedynie do sezonu. LCHF dieta to zdrowy styl życia, który obfituje w zdrowe tłuszcze, zawiera umiarkowaną ilość białka i niewiele węglowodanów. To właśnie takie warzywa jak dynia sprawiają, że lchf jest tak popularną dietą i łatwą w utrzymaniu.

sałatka z dyni lchf dieta przzepisy zdrowe odchudzanie

LCHF sałatka z dyni

2 porcje

Składniki:

1 opakowanie halloumi, 125 – 150 g

350 g dyni hokkaido

100 g sałatkowego miksu

20 g  pestek dyni

2 łyżki kokosowego oleju

garść świeżej kolendry, tymianku lub natki pietruszki

2 łyżki pestek granatu, opcjonalnie

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki syropu z błonnika

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Przekroić dynię na pół. Usunąć gniazdo z pestkami i skórkę. Umieścić dynię w żaroodpornym naczyniu, polać rozpuszczonym olejem kokosowym, posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180ºC przez 35 minut. Wyjąć dynię z piekarnika i ostudzić.

Halloumi pokroić na cienkie kawałki i usmażyć na złoty kolor na reszcie kokosowego oleju. Halloumi można również ugrillować na grillowej patelni. Ułożyć sałatę w misce. Na wierzchu rozłożyć porcję dyni, halloumi. Posypać prażonymi pestkami dyni i pestkami granatu. Wymieszać składniki na winegret i polać sałatkę.

Wartość energetyczna 1 porcji 545 kcal

Tłuszcze – 45 g

Białko – 17 g

Węglowodany – 13 g

Błonnik – 10,4 g

Poprzedni artykuł Rozgrzewająca zupa na niepogodę
Następny artykuł Keto muffinki z dyni – low carb, paleo, bez glutenu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj